Over marskramers en hunebedden: nieuwe fietsroutes in de grensstreek

Op sommige plekken is de lente nét iets leuker en veelbelovender. Fris groen in loofbossen die nog echt bossen zijn, charmant, typisch Duits boerendorp, voorzichtig heuveltje, dan weer heide, veen en riviertjes alsof je nog in Nederland bent. Als je toch weer begint met fietsen of wandelen, waarom dan niet hier? Nieuw dit voorjaar: de Töddenland-Radweg en de Radroute der Megalith-Kultur. Fietsroutes die – net als de klassieke langeafstandsroute R1 – zo’n beetje alles hebben wat Duitsland zo aantrekkelijk maakt.

Toedden

Een bijzondere Meivakantie? Ver reizen hoeft niet.

Omgeving Ibbenbüren. Het klinkt al gezellig. En dat is het ook, op maar drie kwartier rijden van Enschede. Hier loopt ook de splinternieuwe fietsroute Töddenland-Radweg, in de strenge kwaliteitscontrole van de Duitse fietsersbond ADFC beloond met drie sterren! Tödden, dat waren de rondtrekkende marskramers, die als vroege handelspioniers vanaf de 17de eeuw helemaal van Münsterland via Emsland naar Holland liepen, in de mand op hun rug allerlei gebruiksvoorwerpen en lekkernijen, maar ook steevast een rol linnen. Inderdaad, denk aan het Nederlandse woord ‘tod’. Onderweg: idyllische landschappen, grillige natuur, vlakke heide en veenmoeras, waterplassen, het begin van het bergachtige Teutoburger Wald.
Stukje proberen? Tourist Information Ibbenbüren heeft leuke aanbiedingen met bijvoorbeeld twee of vier dagetappes plus overnachtingen.

Ibbenbüren zelf dan. Vriendelijk stadje in het groen.

Absolute aanrader: recreatiepark Sommerrodelbahn, wel wat meer dan keihard sleetje rijden zonder sneeuw. Decor is een met veel liefde aangelegd Märchenwald. Stoer en avontuurlijk is Kletterwald Ibbenbüren, met uitdagend klimparcours door de boomtoppen en speels Mini-Klauterbos voor kinderen vanaf 3! Allebei open vanaf 12 april.

Osnabrücker Land

Veel zien in een paar dagen? Doe de Radroute der Megalith-Kultur (Megaliet-fietsroute). Verbindend thema: 5.000 jaar oude megalietgraven van mega-zwerfkeien, je mag ook gerust ‘hunebedden’ zeggen. Goed voor 380 telkens weer andere kilometers van Osnabrück naar het noordelijke Oldenburg, dwars door Emsland, stukje Münsterland en het stille, waterrijke natuurgebied Wildeshauser Geest. Deze net nieuwe route – onderdeel van het toch al zo voortreffelijke fietspadennet RAVELOS, waarbij OS staat voor Osnabrücker Land – wordt zondag 27 april geopend, tegelijk met de officiële start van het fietsseizoen, het feestelijke evenement LOSradeln. Hoogtepunt dit jaar: Sternfahrten. Rustige toertochtjes voor het hele gezin, vanuit alle windrichtingen naar verzamelpunt Alfsee voor het slotfeest. Wel even aanmelden vóór 23 april.

Van 1-4 mei: Ippenburger Tulpenpracht.

Vergeet de kaarsrechte bollenvelden in de Hollandse polder. Hier zijn de tuinen van sprookjeskasteel Slot Ippenburg het grandioze decor voor 100.000 tulpen en andere vroegbloeiers in bonte voorjaarskleuren, van stralend oranje tot diepdonkerpaars, bijna zwart. Inrichter van al dit schoons is een Nederlandse tuinarchitecte, dat dan weer wel.

Münsterland

Europaradweg R1, een begrip onder fietsers met uithoudingsvermogen: hij loopt van Frankrijk naar Rusland, een dikke 3.500 km. Laat nou net het mooiste stukje van 275 km ten oosten van Arnhem liggen, in Westfalen! Dat belooft: adembenemend natuurschoon (reservaat Zwillbrocker Venn, de glooiende heuvels van het Teutoburger Wald) en cultuur zonder weerga. Beroemde kastelen en burchten, plus de bruisende metropool met knus dorpskarakter: universiteitsstad Münster.

Dagje Münster? Dan mag je de Allwetterzoo niet missen. Deels overdekte dierentuin der superlatieven. Educatief, spannend, origineel. Olifanten voeren, lachen om wandelende pinguïns, apen van dichtbij bekijken onder het motto: Tiere hautnah. Let op de speciale gezinsdagen met fijne kortingen: de Zootage. Deze maand 26 en 27 april.
 

 

Grafschaft Bentheim

Misschien wel het vetste kasteel van Noord-Europa, zeker voor kinderen: Burg Bentheim. Ga maar eens kijken op de middeleeuwse Ritterfestspiele, van donderdag 1 tot zondag 4 mei. Ridders, jonkvrouwen, voetvolk, kraampjes, muziek, goochelaars en troubadours. Blijf in ieder geval tot het donker, voor het Riddertoernooi bij fakkellicht!

Grappige onderbreking van een fiets- of wandeltocht op het droge: rivierkapitein op Vechte of Dinkel. Op de voetveren (Kurbelfähren) bij Laar en Neuenhaus trek je jezelf – helemaal op spierkracht – naar de overkant van het water.

Emsland

Hier heet de traditionele, feestelijke opening van het fietsseizoen ‘Anradeln’, zondag 27 april. Eindpunt en centrum van de feestvreugde is Langen. Er valt wat te vieren in het Emsland: volgens onderzoek van de fietsersbond ADFC staat de regio in de top-3 van vakantiebestemmingen voor fietsers. Voorbeeldje? De service Emsland RADexpress; op het hele traject Emden-Leer-Rheine kun je heen met de fiets en terug met trein of bus. Elk weekend tot 9 november.

Emsland RADexpress

Emsland RADexpress

Dansen rond de Meiboom! Über-nostalgisch volksfeest rond de eeuwenoude traditie van de hoge meiboom met kleurige linten, op het terrein van molen Mersmühle in Haren. Live-muziek, bier van de plaatselijke brouwer, BBQ, te gekke spelletjes voor kinderen en echt circus in een circustent!

Comments are closed.