Het Friese water op tijdens de boten opstapdag op 19 april

Op zaterdag 19 april krioelt het in Friesland van de boten: van grote zeilschepen tot kleine motorbootjes en van Friese skûtsjes tot luxe elektrische sloepen. Paaszaterdag staat in Friesland in het teken van de Boten Opstapdag, die onderdeel vormt van de nationale week van de watersport (14-21 april). Heel Nederland wordt dan uitgenodigd kennis te maken met watersport in Friesland. Startend of fervent watersporter, met of zonder vaarbewijs, iedereen kan op 19 april in ‘s lands waterrijkste provincie terecht. Bezoekers testen die dag kosteloos verschillende vaartuigen in zes Friese watersportgebieden of genieten van een drankje en livemuziek aan wal.

friesland-opstapdag

Traditioneel én modern varen in Heeg

In het centrum van Heeg, 10 kilometer ten zuiden van het bekende Sneek in Nederland, liggen op zaterdag 19 april van 10:00 tot 17:00 uur zowel traditionele als moderne boten opstapklaar om uit te proberen. Zo vaar je onder leiding van een ervaren instructeur in Friese houten Tjotters en skûtsjes, of verken je het water op een modern en trendy SUP-board (inclusief wetsuit). Alle vaartochten duren ongeveer een uur en zijn geheel kosteloos.

Woudsend pakt uit met braderie, e-bikes en live-muziek

Ook in het zuidwestelijk gelegen watersportdorp Woudsend stap je vanaf 10:00 uur op diverse typen sloepen, zeiljachten en motorboten. Na het varen is het mogelijk kosteloos per e-bike de natuurrijke omgeving te verkennen. In het centrum struin je langs de feestelijke braderie of luister je naar livemuziek.

Proefvaren in Kameleondorp Terherne: een uitje voor jong en oud

Terherne, gelegen in gemeente De Friese Meren in Nederland en bekend uit de kinderboeken van de Kameleon, neemt ook deel aan de Opstapdag. Dit dorp stelt op 19 april een grote diversiteit aan boten ter beschikking voor jong en oud. Van een kinderroeibootje tot een varend huis en van zeilschepen tot rubberen motorboten. Naast proefvaartochten krijg je er onder meer een rondleiding door de klassieke haven en een rondvaart op een echt Kameleonschip.

Bevaar en ervaar de wateren van Sneek

In watersportstad Sneek, nabij het Sneekermeer, verwelkomen verschillende typen vaartuigen, zoals zeilschepen, motorjachten, sloepen, SUP-boards en elektroboten je aan boord tussen 11:00 en 16:00 uur. Gedurende de hele dag worden rondom de grote boulevard, ’t Ges, en de beroemde Waterpoort diverse festiviteiten georganiseerd. Wie van winkelen en terrasjes pakken houdt, kan terecht bij de boetiekjes en horecagelegenheden aan de grachten van Sneek.

 

 

Een duik in de natuur in Earnewâld

In Earnewâld, gelegen in nationaal park de Alde Feanen, ga je op 19 april tevens het water op. Earnewâld’s specialiteit is het proefvaren op een traditioneel skûtsje. Een bezoek aan het beroemde Skûtsjemuseum mag die dag natuurlijk ook niet ontbreken. De dag sluit je af met een duik in de natuur en een wandeling op het water in een grote opblaaswaterbal.

Reilen en zeilen in beschermd dorpje Balk

Tot slot is het idyllische en zuidwestelijk gelegen plaatsje Balk van de partij tijdens de Friese Boten Opstapdag. Je kunt er kosteloos gebruik maken van sloepen en verschillende typen zeilschepen, zoals de Polyvalk, de Fox 22, de Keus 22 en de voor de jeugd geschikte Optimist. Aan het strandje van het Slotermeer relax je en kom je helemaal in nautische sferen door het uitzicht op het water.

Comments are closed.