Food trend: De Peruviaanse keuken

Gezond eten is hot, maar smaak is minstens zo belangrijk. Goed nieuws voor iedereen die van reizen en gastronomie houdt: Peru is bezig met een ware opmars. Is ceviche inmiddels een graag geziene gast op menig menukaart, daar komt nu ook de quinoa bij. De Peruviaanse keuken is een mooie mix van Inca, Spaans, Afrikaans en meer recent Aziatisch. Aan de basis van al die culinaire kunst ligt de liefde voor Pacha Mama, moederaarde. Het is dan ook niet verwonderlijk Peru duurzame teelt en gezonde voeding hoog in het vaandel heeft.

peru-foodtrend-quinoa

Reis naar Peru in eigen land

Misschien heb je nog nooit van hem gehoord, maar als het gaat om Peruviaanse gerechten is Gastón Acurio een begrip. Deze gerenommeerde chef wist de keuken van zijn land naar een hoger plan te tillen en wereldwijd bekend te maken. Steeds meer Peruviaanse restaurants openen hun deuren, ook in Nederland. Ceviche van verse vis gemarineerd in limoensap, adobo van gestoofd vlees, gevulde aardappelen – het staat sinds kort ook bij ons op de kaart. De Peruviaanse keuken wordt wel de beste van Latijns-Amerika genoemd, niet zo gek dus dat steeds meer topchefs er hun inspiratie vandaan halen. De culinaire reis naar Peru begint zo tegenwoordig al in eigen land.

Celebs love it

Kate Moss eet het, Beyonce zweert erbij en ook Jennifer Aniston is er dol op. Quinoa is niet meer weg te denken uit het dieet van de celebs en met zulke fans is een product – en het land waar het vandaan komt – natuurlijk al snel hip. Zo bericht ook culinaire inspiratiewebsite Culy.nl over de populariteit van Peruviaans eten en de diversiteit aan gerechten. De liefde voor quinoa is niet zo vreemd. Het is gezond, licht verteerbaar en ook nog eens glutenvrij. Daar komt bij dat je er alle kanten mee op kunt, van zoet tot hartig en van ontbijt tot diner. Ook als snack is het geschikt: gepoft quinoa-zaad maakt een soort mini-popcorn. Om deze Kokitos te proeven moet je voorlopig nog wel naar Peru afreizen!

 

 

Place to be

In 2012 en 2013 sleepte Peru de prestigieuze award World’s Leading Culinary Destination in de wacht tijdens de World Travel Award. Peru werd tijdens deze Oscars van de reisindustrie ook twee keer op rij verkozen tot South America’s Leading Culinary Destination. Bezoekers van Peru die zelf een award winning vorkje willen meeprikken hebben onder andere keuze uit de restaurants die zijn opgenomen op de shortlist van beste restaurants in Latin America in 2013: Astrid y Gastón, Central, Malabar, Maido, Rafael, Fiesta en La Mar.

Comments are closed.