Oud Hollands weekend op Keukenhof 5 en 6 april 2014

De tulp is wereldwijd het beeldbepalende icoon van Nederland. Met Holland als thema in 2014 kan het dan ook niet anders dan dat Keukenhof de tulp centraal stelt. Holland = Tulpen = Keukenhof. Naast de traditionele zaken worden veel nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd op het 32 hectare grote park, dat een raakvlak van natuur en cultuur is.

keukenhof

Evenementen

Keukenhof staat volop in bloei en er staan tal van themagerelateerde evenementen op het programma. Op 5 en 6 april staan er optredens van typische oud Hollandse dans, muziek en klederdracht op de evenementenkalender. Levende standbeelden van oud Hollandse figuren, oud Hollandse fietsen, oud Hollandse dans, Shantykoren en oude ambachten. Gedurende de gehele dag zijn er dans- en muziekoptredens van de Klederdrachtgroepen De Meerse Hoppers, Eemlanddanser, Mooi Zeeland, De Boerenschots, Mie Katoen en Schampeljoen. Ook aandacht voor de Nederlandse kaas van Cheese Company. Er staat een heuse oud hollandse traktor, er zijn kaasdragers en kaashandelaren. En natuurlijk kunnen bezoekers met kaasmeisjes op de foto!

In samenwerking met het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen worden er oud Hollandse Spelen georganiseerd, wordt er paling gerookt en is er een oud visserschip te bewonderen, de Staverse jol ‘Starum’. Het schip komt speciaal naar Keukenhof gevaren.

 

 

Staverse jol ‘Starum’ ST 22

De Staverse jol ‘Starum’ is oorspronkelijk een vissersboot die op de Zuiderzee vaart. De eerste eigenaar, visser Hendrik C. de Boer uit Stavoren, vist hiermee op haring en ansjovis. Hij gebruikt zowel de beug als staande netten. In 1904 wordt het schip verkocht en sindsdien niet meer voor de visserij gebruikt. De nieuwe eigenaar gebruikt het voor pleziertochten. Erik Slagmolen heeft in 1993 namens het Zuiderzeemuseum een reconstructie van het schip vervaardigd.

Staverse jollen zijn aanvankelijk kleine open scheepjes van zo’ n zes meter lang. Later worden er ook grotere van zeven meter lengte gebouwd met een vaste voorplecht; een soort tent die omhoog gezet kan worden. Deze Staverse jol heeft een tussenmaatje (5.80 meter). Hij heeft een losse voorplecht waarmee de schipper een beschutte ruimte aan boord creëer

Comments are closed.