Spring in het verleden

Het voorjaar komt eraan; de tijd van de eerste blaadjes aan de bomen, jonge dieren in de wei en… de start van een nieuw seizoen bij Eindhoven Museum. Dit jaar trapt het museum af met een groot lentefeest, waarbij het nieuwe leven centraal staat. Kempische heideschapen, wolvarkens, Brabantse hoenders en andere oude dierenrassen verlevendigen het erfgoedpark. Doe mee met de activiteiten rondom de neiuwe dieren in Eindhoven Museum. De jonge biggen, lammetjes en geitjes heten de bezoekers van harte welkom!

GEITJE

Jonge dieren

De varkens Houtje en Touwtje waren het vorige seizoen graag geziene bewoners van Eindhoven Museum. Zij hebben plaats gemaakt voor drie nieuwe biggen. De biggen zijn rode Mangalitza’s, een zeldzaam ras uit de 19e eeuw. Het museum maakt dit jaar ook plaats voor onder meer Kempische heideschapen, Brabantse hoenders, ganzen en kippen. Kom ze begroeten op een van de eerste lente dagen.

Zaaien en vissen

 
Van oudsher markeert de lente een nieuw begin. Voor de prehistorische bewoners betekende het dat zj aan het einde van hun voedsel waren gekomen en weer een nieuwe voorraad moesten aanleggen. Help de boer met eieren zoeken voor het maken van heerlijke koeken en ga aan de slag met het karnen van boter. Halverwege de dag keren de vissers terug in hun boomstamkano’s, met de eerste vangst van het jaar.

 

 

Eindhoven wolstad 

In de middeleeuwen werd Eindhoven bekend als wolstad. Kempische schapenboeren verworven bekendheid met hun weef‐ twijn en spin technieken. En natuurlijk was het voorjaar, na het afscheren van de dikke schapenvachten, hiervoor e perfecte periode. Bezoekers worden uitgenodigd hun textielkwaliteiten te testen. Wie lukt het om een armbandje te twijnen of een draad te spinnen met een spintol?

Levendig erfgoed 

Dieren bleven eeuwenlang de trouwe metgezel van mensen. Tot elke generaties geleden bepaalde paarden, varkens en koeien nog het dagelijkse straatbeeld in Eindhoven. Stad en land waren onlosmakelijk met elkaar verweven. Langzaam echter verdwenen de werkpaarden en de schaapskudden. Oude veerassen werden opgevolgd door meer productieve soorten. Vandaag de dag duiken nieuwe initiatieven, zoals slow food en urban farming, weer op in de moderne stad. Oude dierenrassen komen terug. Hoog tijd om onze cultuurhistorische collectie uit te breiden met levendig erfgoed. Vier het nieuwe leven tussen stad en land met ons mee!

Kijk‐ en beleefdagen 

Eindhoven Museum is van 30 maart t/m 2 november van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 – 17.00 uur (uitgezonderd koningsdag: 26 april). Doordeweeks heft het museum kijk dagen, waarbij de bezoeker via tijdkisten de route door het verleden aflegt. Onderweg zijn er activiteiten te doen en iedereen neemt vijf souveniertjes mee naar huis. In de weekenden en de vakanties zijn er beeleefdagen. Op die dagen worden de historische huizen bewoond en zijn er allerlei doe-activiteiten en/of demonstraties. Iedere dag om 14:00 uur is er een gratis rondleiding. Kijk op eindhovenmuseum.nl voor een actueel overzicht van de activiteiten.

Comments are closed.