Veere heeft de primeur: routenetwerk voor ruiters is een feit

Gister heeft wethouder René Molenaar namens de gemeente Veere het ruiterroutenetwerk Walcheren geopend. De gemeente Veere heeft hiermee de primeur: het eerste volledig bewegwijzerde routenetwerk voor ruiters in Zeeland is op haar grondgebied gerealiseerd. Het routenetwerk is aangelegd door Routebureau VVV Zeeland en voert de ruiter via veilige en aantrekkelijke routes door het gevarieerde landschap van Zeeland in Nederland.

veere-routenetwerk-ruiters

Uniek landschap

Wat is er mooier dan met je paard heerlijk uit te waaien over het strand, te galopperen door de polders of de rust te ervaren in het bos? Het Walcherse landschap biedt de ruiter alles voor een ontspannen buitenrit. Met de hoeven door de branding uitrazen langs de kust en terug door het stille bos nagenieten. Om de volgende keer een tocht te kiezen door de polders en landweggetjes. Met dit netwerk ontdekt hij veilig de mooiste plekjes van het gebied. Het complete netwerk omvat ruim 200 kilometer aan routes over het strand, door de duinen, de bossen en het binnenland.

Meerwaarde

De gemeente Veere is een echte paardengemeente: ruim 20% van alle Zeeuwse paarden is gestald in deze gemeente, daarnaast liggen verspreid over het eiland een groot aantal voorzieningen gericht op ruiters: pensionstallingen, minicampings met stallingsmogelijkheid en luxe overnachtingsmogelijkheden voor paard en ruiter. Met de realisatie van het netwerk wil de gemeente een impuls geven aan dit segment van de toeristische sector. Middels een promotiecampagne, die onderdeel is van het project, worden ruiters uit binnen- en buitenland verleid om Walcheren te paard te verkennen. Van het netwerk is een kaart uitgegeven die gratis beschikbaar is via de VVV’s in Zeeland en de webshop zeelandshop.com. Op de website routes.vvvzeeland.nl/paardrijden kunnen ruiters de kaart downloaden of hun eigen route plannen met de mobiele routeplanner.
 

 

Bewegwijzering

Het routenetwerk is bewegwijzerd aan de hand van het knooppuntensysteem zoals dit in Zeeland al bestond voor fietsers en wandelaars. De routes voeren over een netwerk van geselecteerde paden en wegen. De plaatsen waar de paden en wegen elkaar kruisen zijn knooppunten. Het netwerk kent ruim 80 genummerde knooppunten. Tussen de knooppunten zijn de routes in beide richtingen bewegwijzerd.

Veiligheid

Bij de totstandkoming van het routenetwerk is samen met wegbeheerders, Staatsbosbeheer en de verkeerspolitie kritisch gekeken naar de verschillende routes en naar de plaats van ruiters op de weg. Binnen het netwerk zijn een aantal routes langs fietspaden opgenomen. Ruiters zijn hier verplicht om de berm te gebruiken. Doordat de routes op verschillende plekken over of langs de openbare weg voeren, delen ruiters de routes met andere gebruikers. Het is dus van belang dat niet alleen ruiters op de hoogte zijn van de verkeers- en gedragsregels, maar dat ook de paarden getraind zijn om buiten te rijden.

Ruiters en manegehouders zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van het routenetwerk. Ook bij het onderhoud zullen zij intensief worden betrokken, zodat paden begaanbaar blijven en de bewegwijzering duidelijk zichtbaar blijft.

Comments are closed.