Titanic Memorial Weekend opent met EXPO College De Titanic-ramp

Amsterdam EXPO heeft Prof. Dr. Joost Schokkenbroek uitgenodigd om vrijdag 11 april om 19:30 uur een EXPO College te geven bij de tentoonstelling Titanic: The Artifact Exhibition. Schokkenbroek is hoogleraar maritieme geschiedenis en erfgoed en verbonden aan Het Scheepvaartmuseum Amsterdam en de Vrije Universiteit. In zijn lezing gaat hij in op het vraagstuk of de ramp met de Titanic een incident was of dat er gesproken kan worden van een sleutelmoment in de maritieme geschiedenis.

titanic-amsterdam

Het EXPO College markeert de start van het Titanic Memorial Weekend in Amsterdam EXPO. In de nacht van 14 op 15 april is het exact 102 jaar geleden dat de Titanic zonk. Het hele weekend voorafgaand aan deze data vinden bijzondere activiteiten plaats bij de tentoonstelling. Het volledige programma voor het weekend wordt volgende week bekend gemaakt. Tickets voor het EXPO College zijn verkrijgbaar via amsterdamexpo.nl/expo-college-tickets.

Praktische Informatie

Het EXPO College vindt plaats in Amsterdam EXPO, Gustav Mahlerlaan 24.

Tickets voor het EXPO College kosten € 10 en zijn te boeken via amsterdamexpo.nl/expo-college-tickets. Voorafgaand kan de expositie bezocht worden. Een combiticket voor de lezing en een expositiebezoek is € 24, prijzen zijn exclusief € 1 bespreekkosten. De capaciteit is beperkt.

Synopsis EXPO College – De Titanic-ramp: incident of sleutelmoment?

In de nacht van 14 op 15 april is het exact 102 jaar geleden dat de ramp met de Titanic zich voltrok. In de afgelopen decennia ondergingen vele schepen hetzelfde lot. Voorbeelden uit de recente geschiedenis zijn de Herald of Free Enterprise (1987) en de Estonia (1994). Ook bij deze rampen kwamen honderden opvarenden om het leven. De ramp met de Titanic lijkt echter sterker dan veel andere scheepsrampen in ons collectief geheugen gegrift te staan. Schokkenbroek vertelt over het fenomeen scheepsramp, de gebeurtenissen rondom de Titanic en de gevolgen van de ramp op uiteenlopende terreinen. Was de ramp met de Titanic een incident of kunnen we spreken van een sleutelmoment in de maritieme geschiedenis?

Comments are closed.