Wie zijn de grootste Zeeuwse wielerhelden aller tijden?

Zondag 9 maart 2014 hebben de bezoekers van het fietsevenement CyclÉmotion in De Stenge in Heinkenszand de primeur gehad: Routebureau VVV Zeeland zoekt de grootste wielrenners uit de Zeeuwse historie. Vier weken lang kunnen wielerliefhebbers stemmen op hun favoriete renners. De vier grootste wielerhelden uit Nederland krijgen een bewegwijzerde wielerroute naar zich vernoemd.

wielerhelden-zeeland-nederland

Wielerroutes

Tegen de wind in stoempen op de Oosterscheldekering? Met een lekkere rugwind en handjes op het stuur over de Zeelandbrug? Het gevarieerde landschap met haar uitgestrekte polders, zeedijken die je letterlijk langs de zee voeren en karakteristieke dorpjes met gladde kasseitjes vormen samen een uitdagende mix voor een flinke tocht. De provincie Zeeland wil zich meer en meer profileren als een aantrekkelijke wielerprovincie en stelde daarom een subsidie beschikbaar aan Routebureau VVV Zeeland en Sport Zeeland om een viertal bewegwijzerde wielerroutes te realiseren. De routes worden verbonden aan Zeeuwse wielerhelden uit het verleden.

 

 

Verkiezing

Zeeland heeft een lange traditie in de wielersport en bracht vele grote renners voort als Jo de Roo, Jan Raas, Kees Bal, Theo Middelkamp, Cees Priem, Keetie van Oosten-­Hage en Johhny Hoogerland. De Oosterscheldekering, de Zeelandbrug en het open landschap vormen zeker bij een stevige Zeeuwse wind een serieuze uitdaging. Het is niet voor niets dat Zeeland grote wielrenners voortbracht die in de kenmerkende Zeeuwse (tegen)wind hebben leren klimmen…

zeeland-wielerhelden-nederland

De komende vier weken kunnen wielerliefhebbers in Nederland via de website hun stem uitbrengen. De vier renners met de meeste stemmen krijgen uiteindelijk een route naar zich vernoemd. De routes worden in de loop van 2014 gerealiseerd.

Veiligheid

Niet ieder fietspad of weg is geschikt om met een groep wielrenners op te rijden, bijvoorbeeld vanwege de
breedte, drukte met andere recreanten, de ondergrond of het onoverzichtelijke karakter. Bij het samenstellen van routes zal dan ook een selectie worden gemaakt van wegen en paden welke geschikt zijn voor wielrenners. De routes zullen waar nodig en mogelijk gescheiden worden van het knooppuntennetwerk voor ‘gewone’ recreatieve fietsers. Met oog op het aspect veiligheid heeft het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland eveneens een subsidie verstrekt aan het project om hierbij specifiek aandacht te geven aan de thema’s snelheidsverschillen en gedrag ten opzichte van andere gebruikers en recreanten.

Comments are closed.