Geurexplosie in het Zuiderzeemuseum

Op zondag 30 maart is de officiële opening van het themajaar Ruik de tijd in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het nieuwe buitenseizoen gaat met een geurexplosie van start. Tussen 14.00 en 15.00 uur worden bezoekers door acteur Barry Atsma besprenkeld met Betrothal, een van de meest exclusieve parfums van de wereld. In het buitenmuseum ruiken bezoekers op twintig plekken tot de verbeelding sprekende geuren zoals vers gerookte vis, boenwas en groene zeep. Ook komen zij langs het even opmerkelijke als interactieve Geurstation van Atelier Ted Noten.

betrohal-parfum-zuiderzeemuseum

Betrothal

Atsma brengt het bijzondere parfum in een sfeervol ingericht pand één op één aan bij liefhebbers. Degenen die als eersten in de rij staan, maken kans op dit intieme moment met de man die vorig jaar werd verkozen tot de meest begeerlijke vrijgezel in Nederland. Binnen wordt het exclusieve parfum Betrothal (verloving in de klassiek oud-Engelse taal) gepresenteerd, met op de achtergrond een fleurige bloemenwand die is aangebracht door een specialist van de Keukenhof. Het parfum is tot 16.00 uur te ervaren, zolang de beperkte hoeveelheid van deze kostbare vloeistof strekt.

 

 

Parfumhuis Grossmith

Het parfum Betrothal is de meest geconcentreerde creatie van het parfumhuis Grossmith, een van de oudste parfumhuizen in Engeland. Het is meer dan €10.000 waard, wordt alleen op bestelling geproduceerd en afgeleverd in een genummerde en handgeslepen Baccarat kristallen flacon. Deze flacon wordt tentoongesteld in het pand. Betrothal werd in 1893 speciaal gemaakt voor de verloving van Princess May of Teck en de Duke of York. Het parfum is in deze vorm alleen in Koeweit en Engeland verkrijgbaar en speciaal voor de opening naar het Zuiderzeemuseum gehaald. Verantwoordelijk hiervoor zijn geurexpert Tanja Deurloo van Annindrya en het echtpaar Simon en Amanda Brooke, de erfgenamen van parfumeur Grossmith in Engeland.

Ik kijk er naar uit de bezoekers van het Zuiderzeemuseum dit prachtig elegant parfum te laten ervaren. Het parfum is bijzonder delicaat en betoverend, met name door de hoge concentraties van zeldzame en waardevolle absolutes van Rose de Mai en hoogwaardige jasmijn. Daarnaast is het een eer Simon Brooke, de achterachterkleinzoon van de parfumeur en oprichter Grossmith uit Engeland te kunnen vergezellen naar Enkuizen die dag.

Aldus Tanja Deurloo, geurexpert van Annindrya.

Tanja Deurloo

Tanja Deurloo

Ruik de tijd

Vanaf zaterdag 29 maart staat het buitenmuseum met het thema Ruik de tijd in het teken van geuren van vroeger en nu. Ons reukzintuig is ons meest emotionele en krachtige zintuig. Veel geuren herinneren ons aan het verleden. Sommige geuren brengen je zelfs onmiddellijk terug in de tijd: voor één moment waan je je weer in je jeugd. Op twintig plaatsen in het buitenmuseum ruik je zulke geuren van vroeger, de zilte lucht van de Zuiderzee, een brandend petroleumstel en vers gepelde garnalen. Het Geurstation van Atelier Ted Noten, dat werd ontwikkeld in samenwerking met de geurexperts van Annindriya, prikkelt de neuzen van jong en oud; ga je neus achterna, ervaar de verschillende geurherinneringen door de generaties heen en ontdek de lekkerste én de smerigste geuren.

Comments are closed.