ItaliAdesso presenteert Bergamo in Italie aan de hand van vernieuwend concept

Met ingang van 2014 biedt ItaliAdesso Nederlandse vakantiegangers de mogelijkheid om kennis te maken met een nog onbekende regio van Italië en creëert daarmee werk en inkomen voor deze regio. De bijzondere cultuur en unieke natuur maken deze regio in Italië een bezoek meer dan waard.

italie-bergamo-nieuw-concept-italiadesso

Vernieuwend concept

Theo Bianchi en Joke van der Meulen die zelf al jaren in Oltre il Colle komen zijn zelf bijzonder enthousiast over deze regio en hebben een bedrijf opgezet om ook andere Nederlanders kennis te laten maken met dit gebied. Ze hebben hierbij voor een vernieuwende aanpak gekozen. Er is geen nieuw resort gebouwd, er is geen nieuw hotel of B&B opgestart, er is voor gekozen om gebruik maken van alles wat er al is aan appartementen, horeca, winkels en sportfaciliteiten. Hierdoor wordt er werk en inkomen gecreëerd voor de lokale bevolking die dan ook erg enthousiast is en graag meewerken en meedenken aan dit project. Zo is er intensief contact met een aantal jonge inwoners die zelf initiatieven gestart zijn zoals een Avonturen Klimpark, begeleide bergwandelingen en paardrijden. Het vernieuwende initiatief van ItaliAdesso wordt ook regionaal zeer positief ontvangen en heeft meerdere malen de pers gehaald. Tot slot wordt ItaliAdesso gesteund door de gemeente en het Italiaanse VVV.

Bijzondere Cultuur: Valle Brembana

De Valle Brembana is één van de hoofdvalleien van de provincie Bergamo in Lombardije, Italië. De Valle Brembana heeft een lange en bijzondere geschiedenis en een zeer veel (streek)cultuur. Vroeger lag de streek aan belangrijke handelswegen en was het met dank aan de in de mijnen gewonnen grondstoffen een rijke streek. Zelfs Leonardo da Vinci heeft een tijd in deze streek gewoond. Tegenwoordig ligt de vallei enigszins geïsoleerd (er lopen geen snelwegen naartoe en doorheen) waardoor er veel bewaard gebleven is van de geschiedenis en de streekcultuur. Zo kunnen de oude handelswegen bewandeld worden, kunnen er volop streekgerechten gegeten worden waarbij bijna ieder dorp zijn eigen kaassoort heeft, wordt er een streektaal gesproken, wordt er een streekeigen sport beoefend enz. enz. Rond 1900 was er opnieuw een bloeiperiode waarbij met name San Pellegrino veel toeristen trok in verband met de daar aanwezige heilzame bronnen. Deze bloeiperiode is goed terug te zien aan de prachtige Jugendstil villa’s die overal te zien zijn. Er zijn heel veel kleine musea en de dorpen zelf zijn uw bezoek meer dan waard. De plaats Serina is een lange tijd het administratieve, religieuze en culturele centrum van de Valle Brembana geweest, hetgeen goed terug te zien is in het historische centrum.

 

 

Unieke Natuur: Orobische Alpen

De Orobische Alpen is een voorgebergte van de Alpen aan de Italiaanse kant en loopt globaal van het Comomeer tot het Iseomeer. Het gebergte biedt veel afwisseling en bijna oneindig veel wandelmogelijkheden, maar ook voor mountainbiken, wielrennen, klimmen etc. zijn er volop mogelijkheden. Een groot deel van dit gebergte is beschermd natuurgebied en maakt deel uit van het Parco Orobie Bergamasche, een natuurpark met een oppervlakte van 63.000 hectare. Midden in deze prachtige natuur ligt de gemeente Oltre il Colle (BG) met een 4-tal kernen (Oltre il Colle, Zorzone, Zambla Bassa, Zambla Alta). Oltre il Colle (BG) ligt gunstig omdat het hoog gelegen is in een wijde kom (Conca) waar vanuit 4 bergtoppen te zien zijn. Deze bergtoppen die in hoogte variëren van 2019 m tot 2512 m zijn allemaal te beklimmen en hebben elk hun eigen kenmerken. Erg bijzonder is de Arera omdat de top van deze berg in de laatste ijstijd niet met ijs bedekt is geweest waardoor een aantal plantensoorten deze periode overleeft heeft en vanaf die tijd alleen nog op de Arera voorkomen en verder nergens ter wereld.

Comments are closed.