Boeken lezen doen we vooral op vakantie

Met de Boekenweek met als thema ‘Reizen’ in aantocht, deed reiszoekmachine Skyscanner onderzoek naar het leesgedrag van Nederlandse reizigers. Hieruit blijkt dat een overgrote meerderheid op vakantie meer boeken leest dan thuis.

skyscanner-onderzoek-alcoholgebruik-op-vluchten

Skyscanner ondervroeg 500 Nederlandse reizigers naar hun leesgewoontes wanneer zij met vakantie zijn. Van alle ondervraagden gaf 68% aan op vakantie boeken te lezen. Daarvan gaf een overgrote meerderheid van 67% aan de vakantie aan te grijpen om meer boeken te lezen dan thuis. Voor ongeveer de helft varieert dat van een tot twee boeken per week. Een derde heeft meer oog voor de bestemming en doet langer dan een week over een boek. Een percentage van 18% zijn de echte boekenwormen die meer dan twee boeken per week verslinden.

Overigens gaf bijna 17% van alle ondervraagden aan niet te lezen tijdens de vakantie en 15% gaf aan alleen tijdschriften of stripboeken mee te nemen. Opvallend is verder dat bijna iedereen die een boek leest op vakantie dit ook daadwerkelijk met een ‘echt’ boek (74%) doet en niet met een E-reader of tablet.

 

 

Wat het genre betreft is een goede thriller/detective meest favoriet onder de Nederlandse reiziger gevolgd door een roman. De genres fantasie/sciencefiction, biografieën en reisboeken kunnen op ongeveer een gelijke populariteit rekenen. De meeste genres genieten zowel thuis als op vakantie evenveel populariteit, behalve de reisboeken, die op vakantie vaker worden gelezen, en boeken in het kader van zelfhulp/psychologie, die blijkbaar voor de vakantie als te zware kost worden gezien en opvallend vaker thuis worden gelezen. Dat het lezen van een boek niet alleen een bron van vermaak is maar ook van inspiratie blijkt wel uit het resultaat dat 40% van de reizigers die een boek leest weleens geïnspireerd is geraakt om een bepaalde bestemming te bezoeken.

Comments are closed.