Noorwegen van start met meest noordelijke hondenslederace

Finnmarksløpet, Europa’s langste en ‘s werelds noordelijkste hondenslederace gaat dit jaar weer van start op 8 maart in Noord-Noorwegen. 500 of 1000 kilometer, acht of veertien honden en ook dit jaar telt de race één Nederlandse deelneemster, Nieske Wierda. Deze jaarlijkse wedstrijd staat bekend als het meest extreme sportevenement van Noorwegen en is een symbool voor de regio Finnmark.
noorwegen-hondenrace-finnmarkslopet

Finnmarksløpet

In 1981 werd de eerste Finnmarksløpet met drie deelnemers georganiseerd en in 2001 werd de officiële stichting Finnmarkløpet AS opgericht. Sindsdien groeit het evenement explosief: de race telt dit jaar 140 teams en 1350 honden uit zeventien landen. De teams bestaan uit acht of veertien honden en deelnemers kiezen een parcours van 500 of 1000 kilometer. De lange tocht met veertien honden voert van het centrum van Alta tot Kirkenes vlakbij de Russische grens én terug. De race is non-stop met uitzondering van de verplichte rustpauzes bij de controleposten. Het volgen van de route is uitdagend in dit ruige gebied met barre weeromstandigheden: de deelnemers werken met gedetailleerde kaarten en GPS. Daarnaast moet iedere deelnemende ‘musher’ in staat zijn om vier dagen zonder hulp te overleven. Ruim zes dagen staat het leven in Finnmark in het teken van dit sportevenement. De Noorse tv zender NRK zendt het dagelijks uit.

 

 

Nederlander in de startblokken: Nieske Wierda

Het grootste deel van de deelnemers is Noors. Nederland wordt vertegenwoordigd door Nieske Wierda. In 2011 vertrok ze voor haar studie naar Noorwegen en werd verliefd op een ‘musher’. Wierda doet dit jaar voor de derde keer mee aan de 500 kilometer. Ze heeft een duidelijke strategie voor de wedstrijd: “Gelukkige honden voor mijn slee en natuurlijk een goede run.” Leiderhonden in haar team zijn Pacha, Rambo, Nora, Quimmis en Lillebror. Aan elke race houdt Wierda mooie herinneringen over als musher: “Geen race is hetzelfde.”

Hondenslee in Noorwegen

Hondenslee in Noorwegen

Comments are closed.