Vennbahn is Fietsroute van het Jaar 2014

De Vennbahn is uitverkoren tot Fietsroute van het Jaar 2014. De bijbehorende trofee is uitgereikt aan Isabelle Weykmans, minister van Cultuur, Media en Toerisme van de Duitstalige Gemeenschap in België, door René Takens, voorzitter afdeling Fietsen van RAI Vereniging.

vennbahn-fietsroute-2014

De uitreiking van de trofee was onderdeel van de Fiets Award Show, die aan de vooravond van de Fiets en Wandelbeurs (1 en 2 maart) en FietsVAK (3 en 4 maart) plaatsvond. Behalve het Vennbahn-fietspad waren de Pirinexus in Catalonië, de Tour de Manche in Bretagne, Normandië en Engeland en de Valsugana in Trentino (Italië) genomineerd.

Grensoverschrijdend

De Vennbahn is een grensoverschrijdend fietspad van 125 km over een voormalige spoorbaan van het Duitse Aken door de Eifel en de Ardennen naar het Luxemburgse Troisvierges. De jury van de uitverkiezing prees het doorzettingsvermogen waarmee de kleine Duitstalige gemeenschap in België kans heeft gezien een dergelijk ingewikkeld project, dat 14,7 miljoen euro heeft gekost, te realiseren.

 

 

Oase van rust en natuur

Het lijkt heel simpel: er lag een spoorbaan en je legt er een fietspad op. Helaas zijn door de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog spoorviaducten verdwenen. Ook doken tijdens de aanleg onverwachte problemen op en moesten om de fauna te sparen ingewikkelde alternatieven worden ontwikkeld. Het resultaat mag er zijn: ruim 125 km aan voornamelijk vrijliggend fietspad door een oase van rust en natuur met slechts een beperkt aantal kruisingen met het overige verkeer.

Aldus het juryrapport.

Spoorlijn met een verleden

Op diverse locaties langs de route is het verleden van de destijds belangrijke spoorverbinding nog zichtbaar. Panelen met tekst en historische foto’s accentueren op veel plaatsen dit thema. Volgens de jury kan de fietsroute, die geschikt is voor jong en oud, een belangrijke schakel worden tussen een aantal langeafstandsroutes naar het zuiden. Er zijn meerdere mogelijkheden over te stappen op andere fietsroutes; zo zorgt de aansluitende Ardennen-Eifel fietsroute voor een verbinding met het net van fietsroutes in de Eifel.

Comments are closed.