Bloemenpaleis Het Loo

Paleis Het Loo organiseert van 3 mei tot en met 31 augustus voor de tweede keer ‘Bloemenpaleis Het Loo’. Dit jaar is het thema ‘bloemkunst in paleis en tuin’. De Tuindienst van Paleis Het Loo maakt wekelijks verse boeketten, passend bij de historische interieurs. Bezoekers kunnen zien hoe deze boeketten worden gemaakt, met bloemen grotendeels uit eigen kwekerij.

bloemstilleven-j.c.-lotyn.-foto-paleis-het-loo

Overal in en om het paleis zijn bloemen en planten te zien. Bij een wandeling door de paleiskamers zijn veel voorbeelden van bloemkunst en bloemversieringen terug te vinden in de plafondschilderingen en wandbekleding. In de Oostvleugel worden Bloemstillevens uit de 17de tot 19de eeuw getoond, die de inspiratiebronnen zijn voor de boeketten. Ook zijn hier serviezen en klein meubilair met bloemmotieven tentoongesteld. In de Bloemenkamer kunnen liefhebbers op verschillende dagen zien hoe de boeketten samengesteld worden (zie de website voor data). Daarnaast staan buiten in de paleistuinen de diverse historische bloemsoorten afwisselend in bloei.

 

 

Bloemen en planten zijn altijd belangrijk geweest in de geschiedenis van Paleis Het Loo. De eerste bewoners, koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart, verzamelden vol enthousiasme Delfts aardewerk, schilderijen, vogels en exotische planten en bloemen. Vooral bloemen waren favoriet, zowel in de tuinen als in het paleis. De bloeiende planten stonden buiten als bloemkunst tentoongesteld, vrijstaand in de borders. Zo kon iedere bloem afzonderlijk worden bewonderd!

Comments are closed.