Verrassende vakantie-ideeën en meer dat u nog niet wist over de Franse Ardennen

De Franse Ardennen waren de enige regio die vier jaar bezet zijn geweest tijdens de Eerste Wereldoorlog.In verschillende plaatsen wordt dit jaar deze bloedige oorlog herdacht waaronder een tentoonstelling in Vitrine des Ardennes in Charleville-Mezieres met foto’s, krantenknipsels en andere voorwerpen.

Ook het plaatsje Haybes-la-Jolie – in de Eerste Wereldoorlog in drie dagen totaal verwoest door de Duitsers – organiseert in augustus verschillende herdenkingsactiviteiten, waaronder 1, 2 en 3 augustus een nabootsing van de gevechten en een grote herdenkingsdag op 24 augustus. Zie valdardenneturisme.com. De Engelstalige ‘The Ardennes, battlefields and memorial’ folder is verkrijgbaar via ardennes.com.

De Franse Ardennen per motorfiets

Onder de naam ‘Les Ardennes à Moto’ hebben nu 46 accommodaties zich verenigd en bieden motorrijders speciale faciliteiten aan waaronder afgesloten parkeerruimte voor de motorfietsen, verwarmde ruimte voor het drogen van kleren, gereedschap, en zelfs een lijst met dichtstbijzijnde benzinepompen. Een lijst van de motorvriendelijke accommodaties kan opgevraagd worden via de website ardennes.com.

wandelen-met-ezels

Wandelen met een ezel

Leuk voor gezinnen met kinderen: tijdens je vakantie een paar uurtjes of een dag op stap met een ezel. Men kan kiezen uit verschillende ezeltochten van 1½ uur tot ene dag. Uiteraard kan men ook meerdere dagen op pad met een ezel. De ezel kan niet alleen de bagage vervoeren maar ook kinderen als die moe beginnen te worden van het wandelen. Locatie van Un Âne en Ardennes is Vaux-Villaine, je kunt er ook overnachten in een chalet aan de rand van een bos bij een rivier. Nadere informatie op un-ane-en-ardennes.com.

Verlost van fietsvijand nummer 1: de auto

Waarschijnlijk één van de fietstoppers in de Franse Ardennen: de fietsroute van Charleville-Mézières naar Givet vlak bij de Belgische grens. Het traject van ongeveer 80 km loopt langs de Maas en is aangelegd op het voormalige jaagpad dat er langs loopt. Goed om te weten. In de regionale TER treinen mogen fietsen gratis worden meegenomen in de speciale fietsruimte. Nadere info op voiesvertes.com.

Bed & Breakfast op een schip

Daniel en Christine Dupont ontvingen er een toeristische innovatieprijs voor: zij bouwden het 30 meter lange Nederlandse schip Thor om tot een drijvende B & B. Het schip heeft 3 hutten en biedt in totaal aan zeven personen onderdak. Van november tot eind maart ligt het in Pont a Bar en van april tot eind oktober in Charleville-Mézières. Zie voor meer info penichethor.eu

Slapen als in Versailles

Even terug naar de eeuw van de Verlichting? Eigenaar Jean-Francois Monteil en zijn partner Elisabeth werken al ruim 20 jaar aan de restauratie van het kasteeltje Château de Montaubois in Signy-l’Abbaye op zo’n 25km van Charleville-Mezières. De chambres d’hôte biedt vijf mooie 18e-eeuwse stijlkamers die niet zouden misstaan in een kostuumdrama. De gastenkamers hebben namen als Pompadour, Diane, Marie-Antoinette, Josephine en Suite du Barry. Voor nadere info zie chateaudemontaubois.com.

montaubois

Slapen in een yurt of ryokan

Op zoek naar een Mongoolse of Japans overnachtingservaring? Dan ben je bij Mandukhai in het plaatsje Houdilcourt aan het juiste adres: er staan daar zeven yurts – traditionele Mongoolse tenten en twee Japanse ryokan pensions . Ze zijn ruim en oriëntaals ingericht en voorzien van wastafel en toilet. Douchen gebeurt in de gemeenschappelijke sanitaire ruimte. Desgewenst kan men ’s avonds dineren in het Mongoolse restaurant. Nadere info op mandukhai.fr

yourtes

Je kunt de boom in

In avonturenpark Le Chêne Perché in Signy-l’Abbaye ga je letterlijk de bomen in. Hangen, klimmen, wandelen, schuiven en glijden moet men behulp van touwbruggen, touwladders, abseilinstallaties en meer van het ene platform naar het andere klauteren. Maar misschien nog het leukste van alles: men kan er overnachten in vier boomhutten variërend in hoogte van 8 tot 16 meter. Ze zijn geschikt voor 2 tot 8 personen. Het ontbijt wordt ’s ochtends via een katrol omhoog getakeld. Nadere informatie op lecheneperche.com

chêneperché

Trendy Bed & Breakfasts

Wil je een keer logeren in een aparte B&B dan zijn Chez Odette en O Sixieme Sens in Williers – vlak bij de grens met België – aanraders. De eerste is een ‘über chique’ plek met negen kamers, zeer strak en stijlvol ingericht met chocoladebruine kleuren. Nadere info op www.chez-odette.com. Essentiele oliën, natuurzeep, biologisch ontbijt, kamers ingericht met de thema’s vuur, water, lucht en aarde – een verblijf in chambre d’hôte O Sixième Sens is een rustgevende belevenis. Zie osixiemesens.com.

Roland Garros en de Franse Ardennen

Iedereen kent de naam in relatie tot de Franse tenniskampioenschappen in Parijs maar minder bekend is dat deze vernoemd is naar een Franse vlieger en oorlogsheld in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens een luchtgevecht bij Saint-Morel in de Franse Ardennen kwam hij om het leven en hier kan men een herdenkingsmonument bezoeken. Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats in Vouziers.

Sla je slag op golfbanen

Liefhebbers van golfen vinden hier banen waar het goed toeven is: in de Franse Ardennen zijn drie mooie banen te vinden. De streek biedt drie golfbanen, de Margut-Maginot Line Golf Club met 14 holes in Margut, de Golf Club de Sept Fontaines met 18 holes in Fagnon en de Golf des Ardennes in Villers-le-Tilleul.

 

 

Nostalgische treinrit

Leuk voor het hele gezin: een prachtige treinrit door het gevarieerde landschap van de Franse Ardennen tussen Aisne, Marne en Meuse. De oude ‘Picasso’ trein kronkelt langs een 40 km lange route tussen Attigny, Vouziers en Challerange. De trein rijdt iedere zondag van eind juni tot begin september. Nadere info op cftsa.fr

Popfestival Cabaret Vert

In het hartje van het stadscentrum van Charleville-Mézières vindt van 21 t/m 24 augustus de tiende editie van het eco popfestival Cabaret Vert plaats in het Stade Bayard. Bekende en minder bekende muziekgroepen – verleden jaar traden onder meer op Iggy Po, Keziah Jones en Manu Chao – spelen op twee podia. Daarnaast is er straattheater, een tent waarin korte films worden vertoond en liefhebbers van stripboeken kunnen elkaar ontmoeten in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, de ‘espace BD’. Verleden jaar trok het festival 75.000 bezoekers. Nadere info op cabaretvert.com.

Comments are closed.