Succesvolle 56e editie van het Vakantiesalon

Het Vakantiesalon in Brussel heeft gisteren zijndeuren gesloten. Exposanten, bezoekers en organisatoren blikken tevreden terug op een geslaagde editie. Meer dan 100.576 bezoekers kwamen zich informeren en genoten van talloze animaties, optredens en degustaties die naar goede gewoonte deel uitmaakten van het Salon. Ook de 724 exposanten zijn vol lof na hun ontmoeting met de Belgische reizigers.

vakantiesalon1

Deze 56ste editie van het Vakantiesalon bevestigde de opkomst van het niche-toerisme. Steeds meer toeristen kiezen voor een vakantie die volledig in het teken staat van sport, gastronomie, cultuur of een unieke ervaring. In deze context waren de 3 uitgestippelde themaroutes – golfen, duiken en wandelen & fietsen – die bezoekers doorheen het Salon gidsten, een schot in de roos.

De opkomst van het niche-toerisme

Peru, het gastland voor deze editie, heeft de bezoekers aangenaam verrast met zijn uitgebreid en gevarieerd aanbod. Van de hoge plateaus in het Andesgebergte tot de verfijnde gastronomie, de mysteries van het Inca-rijk hebben elke bezoeker van het Vakantiesalon geïntrigeerd en verwonderd.

Luis Olivares Pflücker, directeur van de Peruviaanse Dienst voor Economie en Commerciële Zaken in België, getuigt:

We zijn zeer gelukkig met onze deelname aan het Vakantiesalon in Brussel en zullen zeker terugkomen! De visibiliteit voor ons land, dat in volle economische expansie is, is enorm. De Belgen zijn zonder twijfel geïnteresseerd in Peru en zijn zeer aantrekkelijk toeristisch aanbod. Telkens opnieuw waren de bezoekers onder de indruk toen ze ontdekten wat Peru allemaal te bieden heeft. Er is werkelijk voor ieder wat wils! Het maakt niet uit of de reiziger ons land bezoekt voor zijn gastronomie, natuur, cultuur of omdat hij op zoek is naar uitgesproken sensaties, hij zal hoedanook tevreden terugkeren!

Naar goede gewoonte was Paleis 4 volledig gewijd aan Frankrijk dat de favoriete vakantiebestemming van de Belgen blijft. Kim Taylor van de persdienst Atout France geeft aan:

In Frankrijk zijn nabije bestemmingen over het algemeen zeer populair bij het Belgische publiek. Dit jaar hebben we een zeer grote interesse opgemerkt bij senioren voor het Noorden van Frankrijk en de activiteiten ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Die laatste vinden het hele jaar door plaats, voornamelijk in de regio’s Nord-Pas-Decalais, Lorraine, Alsace en Champagne. Naast het thema van de Eerste Wereldoorlog hechtten de bezoekers ook veel aandacht aan de herdenking van de 70ste verjaardag van D-Day in Normandië, aan Corsica en aande Pyreneeën als bestemmingen voor de zomervakanties.

vakantiesalon3

Een andere favoriete bestemming van Belgen is Spanje, met zo’n 5,9 miljoen Belgische toeristen die het land in 2013 hebben bezocht. Felipe Formariz Pombo, hoofd van de Spaanse Dienst voor Toerisme, is tevreden over zijn aanwezigheid op het Salon:

De Belg kent Spanje goed. Als hij op ons afstapt, is het vaak om bijkomende informatie op te vragen of ze te bevestigen. Naast het traditionele aanbod ontvingen wij dit jaar ook veel vragen in verband met plattelands- en cultuurtoerisme dat steeds meer aan belang wint bij Belgische toeristen.

Niet ver daarvandaan bevestigen ook de Italiaanse exposanten de interesse van het Belgische publiek:

De bezoeker komt elk jaar terug naar onze stand omdat hij van Italië houdt. Met meer dan een miljoen Belgische toeristen per jaar bestaat daar geen twijfel over!

Benadrukt Lydia Thys van de Nationale Italiaanse Dienst voor Toerisme, die het land voor de 44ste keer op het Vakantiesalon vertegenwoordigde.

Kroatië is de bestemming die aan populariteit blijft groeien omwille van zijn aantrekkelijk sportief en cultureel aanbod. Het land heeft veel interesse gewekt bij de bezoekers omdat het land makkelijk met de auto te ontdekken is en het zich op een vergelijkbare afstand bevindt zoals vaste bestemmingen in Frankrijk.

Het aantal Belgische reizigers dat ons land bezoekt, neemt elk jaar toe: in 2013 vertaalde zich dat in maar liefst 900.000 overnachtingen!

Meldt Ivan Novak van de Kroatische Dienst voor toerisme en pas verkozen algemeen directeur van ANTOR (Association of National Tourist Office Representatives) in België en Luxemburg.

 

 

Net als de andere talrijke exposanten noteert ook Olivier Barbieux van de Dienst voor Toerisme van het Groothertog Luxemburg een constante en stijgende vraag naar themaverblijven:

In Luxemburg bieden we verschillende specifieke pakketten aan omdat bezoekers steeds meer op zoek zijn naar themaverblijven die in het teken staan van golfen, gastronomie, wandelen, fietsen of motorrijden. De Belgen zijn massaal aanwezig en stellen veel vragen!

Nieuwe exposant en deelnemer aan de themaroute ‘fietsen’, Oxford Bikes, trok de aandacht. Jean Luyts legt uit:

Wij verwachtten ons aan een zekere interesse, maar we hadden niet gedacht dat we zo’n groot aantal bezoekers vanaf de eerste ochtend van het Vakantiesalon zouden aantrekken! De testpiste was zeer populair: iedereen wou graag de fietsen uitproberen en vooral de elektrische fietsen hadden veel succes.

Onder de bestemmingen van de themaroute ‘golfen’ wint Marokko aan populariteit.

Op het gebied van trends en Marokkaanse bestemmingen blijven Marrakech, Agadir en de circuits de klassiekers. Daarnaast hebben we ook een zekere interesse opgemerkt voor Essaouira. Maar onze deelname aan de themaroute ‘golfen’ heeft zonder twijfel ook een aantal gepassioneerden weten te overtuigen die op zoek waren naar ideeën en informatie voor hun volgende golfrei.

Benadrukt Hatim El Gharbi van de Marokkaanse Nationale Dienst voor Toerisme.

Langs de themaroute ‘duiken’ konden reizigers de Dominicaanse Republiek terugvinden die over het algemeen zeer tevreden is van deze editie 2014.

De Dominicaanse Republiek wordt gewoonlijk op de Belgische markt last minute geboekt maar dit jaar merken we een omgekeerde tendens. We hebben ontdekt dat steeds meer Belgen van plan zijn om ons land in 2015 te bezoeken en dat maakt ons uiteraard gelukkig! Bovendien bevestigt onze deelname aan de themaroute ‘duiken’ deze trend. Een groot aantal bezoekers haastte zich naar onze stand om zich te laten inspireren voor hun toekomstige duikvakanties.

Benadrukt Samanda Fersobe van de Dienst Toerisme.

Voor het tweede jaar op rij presenteerde de Europese Commissie de rechten van de reizigers in Europa, via haar vertegenwoordiging in België. De woordvoerster, Nathalie Malivoir, is heel tevreden over de reactie van het publiek:

Op het eerste zicht zijn bezoekers vaak verrast om de Europese Commissie op het Salon aan te treffen. Maar al zeer snel stellen ze heel wat vragen en zijn ze blij als ze ontdekken welke initiatieven de Europese Commissie heeft opgezet op het gebied van toerisme in Europa. Omdat elk jaar miljoenen Europeanen binnen en buiten de Europese Unie reizen, is het van cruciaal belang dat de reiziger op de hoogte is van zijn rechten als Europese burger.

Het vakantiesalon, een platform van 360°

De Groep FISA, de nieuwe organisatie die aan het hoofd staat van het Vakantiesalon onder leiding van directeur Pierre Hermant, is zeer tevreden over deze succesvolle editie.

We sluiten deze 56e editie van het Salon met zeer veel voldoening af. Het Salon positioneert zich vandaag als een reëel platform van 360°: inspiratie, informatie, ervaring en expertise. De bezoeker vindt er een compleet toeristisch aanbod. De Belg plant er niet enkel zijn volgende reis maar kan er ook ideeën opdoen, zijn keuzes bevestigen en genieten van een dag vol plezier dankzij de talrijke animaties. Bovendien vervullen we dankzij de B2B-initiatieven onze expertiserol en kunnen we ons met succes richten op vaklui in de toeristische sector.

Wat de exposanten betreft, is iedereen het erover eens dat het profiel van de bezoeker veranderd is. Vandaag kom hij naar het Salon om bestemmingen te vergelijken, te discussiëren en hun vertegenwoordigers te ontmoedigen. Hij wil zijn opzoekwerk op het internet verder verdiepen en het bevestigd zien, wat mogelijk is dankzij de ervaring en expertise van de exposanten

Vertelt Pierre Hermant.

Om te beantwoorden aan de vraag naar nieuwe ervaringen biedt het Vakantiesalon in samenwerking met reisorganisaties Sawadeee en Joker de ‘Sawadee Experience’. Deze reissimulator was de trekpleister van het Salon:

Alleen al op zaterdag hebben meer dan 1.200 bezoekers tussen 3 en 80 jaar kunnen slenteren in Indische straten, als een gier kunnen vliegen over de Machu Picchu, diep kunnen ademhalen in de weelderige jungle van Zuid-Amerika of zich op de rug van een olifant kunnen wanen in Zuid-Afrika. En dat in slechts 3 minuten. Een reële reiservaring, dat is waar het Vakantiesalon voor staat!

Vertelt Jeroen Vincke enthousiast.

vakantiesalon2

Het Vakantiesalon bezoeken is op zich al een beetje op vakantie vertrekken. Daarom gaf Camping Kids, een animatieprogramma van reisorganisatie Vacansoleil, meer dan 250 kinderen de mogelijkheid om te genieten van professionele, tweetalige animaties zoals ze worden aangeboden in 100 campings over heel Europa. Op die manier konden ouders het Vakantiesalon vrij en zonder zorgen bezoeken.

2015, De grote terugkeer van de fiets op de Heysel

De toenemende vraag naar fietsvakanties is de organisatie van het Vakantiesalon, de trendbarometer op het gebied van toerisme, niet ontgaan.

We kondigen met trots aan dat het Vakantiesalon in Brussel volgend jaar zal verdubbelen in omvang met de organisatie van het Salon Expo Velo in samenwerking met Federvelo. Het is een keuze die we zowel met ons hart als verstand hebben gemaakt. Dit jaar hebben we bij de themaroutes immers kunnen vaststellen dat steeds meer landgenoten de fiets beschouwen als een onmisbare metgezel tijdens hun vrijetijdsbesteding en hun vakanties.

Zegt Pierre Hermant.

Deze twee evenementen zijn een perfecte combinatie voor bezoekers die op zoek zijn naar ontspanning en recreatie. Enerzijds kunnen ze honderden bestemmingen op het Vakantiesalon ontdekken waaronder verschillende faciliteiten en activiteiten die specifiek bestemd zijn voor fietsers. Anderzijds kunnen ze kennis maken met fietsen en vrijetijd-, sport- & stadaccessoires.

Comments are closed.