Verliefd worden op fietsvriendelijk Noord-Duitsland . . . in Amsterdam-Zuid!

Er zijn twee manieren om al het moois van het Geheim over de grens te ontdekken: samen eindeloos dwalen op de fiets, dwars door de Duitse regio’s Bentheim (ontwapenend charmant), Münsterland (kastelen!), Osnabrück (ongerepte oernatuur!) en Emsland (rivieren, kanalen, oude vakwerkboerderijen). De korte route naar succes: een paar uurtjes voorpret op de Fiets- en Wandelbeurs, 1 en 2 maart in Amsterdam. Kom langs op onze stand in hal 11.

Bentheim_Tourismus

Wat is er zo geheim?

De slogan ‘Geheim over de grens’ werd 11 jaar geleden bedacht, om aan te geven dat lang niet iedereen doorheeft hoe prachtig het is, op maar één of twee uur rijden van onze oostgrens. Sterker nog: steeds meer fietsers trekken zich onderweg niet veel aan van staatsgrenzen of slogans, omdat het al ruim vóór de officiële stippellijn op de kaart aan Nederlandse zijde rustiger, groener en aangenamer vakantie vieren wordt.

Grenzeloze vrijheid in Grafschaft Bentheim en Twente

De bewegwijzering voor recreatieve fietsers was al dik in orde, aan beide kanten van de grens, met het uitgekiende netwerk van fietsknooppunten. Echt een uitkomst, omdat je zelf de lengte van een tochtje nauwkeurig kunt bepalen en zelfs in de stilste gebieden eenvoudig de weg vindt; vaak langs onverwachte plekjes die je met een gewone kaart nooit gevonden zou hebben. De aandacht mag helemaal naar genieten van de omgeving. Sinds kort is het allemaal nog makkelijker geworden, omdat de samenwerkende toeristische organisaties er voor gezorgd hebben dat de beide netwerken – in Nederland en Duitsland – nu naadloos op elkaar aansluiten. Dat maakt creatief combineren mogelijk.

Nog maar een keer in de prijzen: Grafschaft Bentheim

Twee keer op rij ‘de meest fietsvriendelijke streek van deelstaat Nedersaksen’. De concurrentie is groot in het relatief vlakke, landelijke laagland, maar de kritische jury liet alles meetellen: een geweldig serviceaanbod speciaal voor fietsers, ruim 1.200 km uitstekende fietspaden, de ‘klassieker’ onder de fietstochten Grafschafter Fietsentour (220 afwisselende kilometers), de unieke Fietsbus (bijna voor niks meeliften met de streekbus, je fiets ook!), het gemak van e-bikes en oplaadpunten, restaurants en accommodaties die rekening houden met wat fietsers willen!

Hoogtepunten van het Osnabrücker Land

De jongste telg in het gezin ‘originele fietsroutes’ voert je langs de oudste, door mensen gemaakte bouwwerken van Noordwest-Europa: de Radroute der Megalithkultur. De gigantische zwerfkeien van graniet (in ons land ‘hunebedden’) zorgen al 5.500 jaar voor gespeculeer en geheimzinnigheid. Waren het reuzen? De duivel? Die laatste poging tot verklaring zie je nog terug in de namen van de archeologische monumenten in de buurt van Osnabrück: Teufelsstein of Teufels Backofen. Op 27 april wordt deze prachtronde – met meer cultuur dan alleen zware stenen – feestelijk geopend.

Op zoek naar inspiratie voor de tuin? Dan mag je op zondag 29 juni ‘Europa’s Langste Tuinfeest’ niet missen: GartenTraum-Sonntag. Bijna 170 km fietsen langs piekfijn onderhouden tuinen en riant aangelegde parken, die allemaal op deze dag voor iedereen geopend zijn en bijzondere activiteiten bieden. Begin maart verschijnt de vernieuwde fietskaart, met veel extra informatie.

Emsland: Fietsparadijs met hoog serviceniveau

Zo’n 3.500 km fraaie fietspaden en verkeersluwe binnenweggetjes, bijna altijd vlak, de Emsland-RADexpress (de bus met fietsaanhanger), de comfortabele mogelijkheid van bagagevervoer: hier is fietsen zorgeloos eenvoudig voor het hele gezin!

 

 

Enthousiast fietser op vrije dagen of vooral liefhebber van kleurrijke tuinen? Als u het antwoord niet meteen weet, wordt u vast vrolijk van de unieke combinatie Emsland-Route – Landesgartenschau 2014. De Emsland-Route staat voor een 300 km lange rondweg langs bijzondere bezienswaardigheden, zoals het barokke jachtslot Clemenswerth met zijn sprookjesachtige Kasteeltuinen, het stadje Lingen, dat in het 17e eeuw decennia lang een Nederlandse vesting- en universiteitsstad was en in juni sfeervol middeleeuws wordt aangekleed of de scheepswerf der superlatieven in Papenburg aan de Ems. De Landesgartenschau? Een soort Floriade voor het hele gezin. Ook al in Papenburg, vanaf 16 april.

Münsterland maakt het makkelijk

Twee nieuwe, onmisbare uitgaven uit het land van de 100 Schlösser: een accommodatiebrochure die nu eens niet uitgaat van herberg, B & B, hotel, logeerboerderij of stadspension, maar van specifieke wensen van vakantiegangers. Netjes verdeeld in vier typen: vakantiewoningen voor gezinnen, slaapplekken voor ruiters, goede adresjes voor korte vakanties en . . . . inderdaad, fietsers. De handzame ‘Katalog Radfahren und Radreisen im Münsterland’ is net uit: slimme tips, themaroutes, Bett & Bike Hotels, bagagevervoer, e-bike verhuur, burchten, kastelen, fietsenmakers.

Meer informatie: geheimoverdegrens.nl

Comments are closed.