‘Beyond Tomorrow’ thema derde Quadriennale kunstmanifestatie Düsseldorf

Dat Düsseldorf niet alleen een stad is van kerstmarkten, een winkelparadijs en een historisch centrum met vele kroegjes, maar ook voor cultuurliefhebbers een aantrekkelijke bestemming is, wil de kunstmanifestatie Quadriennale aantonen. Om de vier jaar toont de stad aan de Rijn onder een bepaalde thema een gevarieerd kunstaanbod. Dit jaar van 5 april tot 10 augustus onder de titel ‘Beyond Tomorrow’ waarbij kunstenaars via hun werken hun visie op de toekomst tonen. Hieronder de tentoonstelling ‘The White Abyss of Infinity’ over het gebruik van de kleur wit in werken van Kandinsky, Malevich en Mondriaan in de K20, de Kunstsammlung Nordhrein-Westfalen. Het Museum Kunstpalast toont met de tentoonstelling ‘Alchemie en Kunst – Het Mysterie van de Transforytyyymatie’ werken van onder meer Beuys, Brueghel, Ernst, Rembrandt en Rubens en in het K21 Kunstsammlung NRW zal de tentoonstelling ‘Beneath the Earth: From Kafka to Kippenberger’ plaatsvinden. In de Langen Foundation staan onder de naam ‘Inflatables and Sky Event’ oplaasbare kunstvoorwerpen van de Duitse kunstenaar Otto Piene centraal. Een dagkaart die toegang geeft tot alle deelnemende musea kost € 20, een 2-daagse kaart €30.

dusseldorf

Piet Mondriaan

De witte vlakken in werken van Wassily Kandinsky, Kasimir Malewitsch en Piet Mondriaan vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling in K20. Wit was voor deze avant-garde schilders niet alleen een wezenlijk onderdeel in hun kleuren-palet maar eveneens een symbool voor de toekomst. Werken vanaf de Oudheid tot en met de moderne tijd komen aan bod in Alchemy en Art – The Mystery of Transformation: de eeuwenoude kunst om onedele metalen om te zetten naar goud fascineerde en inspireerde vele kunstenaars. Werken van onder meer Jan Breughel, Albrecht Dürer, Max Ernst, Hendrick Goltzius, Rebecca Horn, Yves Klein, Sigmar Polke, Rembrandt, Rubens en David Teniers zijn te zien.

K21 museum

Utopie en dystopie van de onderaardse wereld staan centraal in ‘Beneath the Earth. From Kafka to Kippenberger’ in K21. Dit thema biedt de kunstwereld een motief om naar het verleden, heden en de toekomst te kijken. Onder het tentoongestelde werk speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte beelden waaronder van Christoph Büchel. Andere kunstenaars die bijdragen leveren zijn onder anderen Roni Horn, Max Ernst, Martin Kippenberger, Thomas Schütte en Bruce Naumann.

Smart New World

‘Smart New World’ is de titel van de tentoonstelling in de Kunsthalle Düsseldorf waar werken van 15 jongen kunstenaar getoond worden die de razendsnelle technologische ontwikkelingen in de digitale snelweg als inspiratiebron voor hun beeldvorming en referentiekader gebruiken, maar eveneens de culturele, maatschappelijke en politieke gevolgen hiervan weergeven. Allora & Calzadilla, Tom McCarthy, Xavier Cha, Simon Denny, Omer Fast, Christoph Faulhaber en Kenneth Goldsmith zijn enkele contribuanten.

 

 

Sky Event

Otto Piene – medeoprichter van de Zero beweging – liet verf en penselen voor wat het is en experimenteerde liever met ongebruikelijke materialen en technieken. Hij maakte voorwerpen van licht, beweging, wind, vuur en lucht. Zijn opblaasbare structuren zijn tijdens de Quadriennale te bezichtigen. Een van de hoogtepunten wordt het ‘Sky Event’ op 15 juni 2014: met behulp van bezoekers worden met helium gevulde sculpturen de lucht ingelaten.

Thrisha Donnelly

Overige tentoonstellingen zijn ‘Number Eight: Thrisha Donnelly in de Julia Stosch Collection met werken waaronder video’s, geluid, tekeningen en foto’s van de Amerikaanse kunstenaar Trisha Donnelly. Het Filmmuseum Düsseldorf neemt onder het motto ‘Visions and Nightmares – The City of the Future on Film’ neemt de toekomstvisie van steden zoals vertoond in films over de afgelopen 100 jaar onder de loep. Ook het KIT, de Akademie-Galerie, het Hetjens museum, het KAI 10, en het Inter Media Art Institute organiseren tentoonstellingen in het kader van de Quadriennale.

Comments are closed.