Winter Wonder Weken succesvol in Leiden

Van 31 oktober 2013 tot en met 5 januari 2014 stond Leiden in het teken van de Winter Wonder Weken. Verschillende evenementen vonden onder deze noemer plaats. Totaal hebben de Winter Wonder Weken ruim 200.000 bezoekers getrokken.

De programmering omvatte de Lichtjesparade, de intocht van Sinterklaas, het Huis van Sinterklaas, het Verrassend Winkelweekend ‘Kids’, de ijsbaan, de kerstmarkt en het Verrassend Winkelweekend ‘Koren’.

leiden-kerstmarkt

Roy Zitman, projectleider Winter Wonder Weken:

We kijken terug op een zeer succesvolle periode vol prachtige evenementen met ongekende bezoekersaantallen. Dit hadden we niet kunnen realiseren zonder al onze partners en vrijwilligers en we zijn er dan ook trots op dat we dit met iedereen hebben weten te bereiken.

Terugblik

De aftrap van de Winter Wonder Weken werd gegeven met de jaarlijkse Lichtjesparade. Schoolkinderen, ouders en begeleiders ontstoken de feestverlichting in de binnenstad en genoten vervolgens van een daverend slotoptreden op en rond de Nieuwe Rijn.

Een vernieuwde intocht met onder andere echte ‘flyboard pieten’ was het startsein van alle Sinterklaasactiviteiten in de binnenstad. Na de intocht nam de Sint zijn intrek in zijn tijdelijke onderkomen in de Waag. In dit weekend was tevens het Verrassend Winkelweekend ‘Kids’. Naast de Sinterklaasactiviteiten werden verschillende workshops georganiseerd in diverse locaties.

De ijsbaan op de Nieuwe Rijn liet in navolging op de afgelopen twee succesvolle edities wederom een stijging zien in het aantal bezoekers. De vele vrijwilligers van onder andere de Leidse Rederij ontvingen bijna 2000 personen meer ten opzichte van vorig jaar.

De ijsbaan was een van de 22 tijdelijke kunstijsbanen die meededen aan het project IJSTIJD! van de KNSB. Pieter Clausing, verantwoordelijk voor de sportontwikkeling binnen de KNSB: ‘Met IJSTIJD! willen we het ijs dichterbij de mensen brengen en de jeugd enthousiast maken om te gaan schaatsen. Het enthousiasme van de organisatie van IJsbaan Leiden en de schaatsverenigingen draagt bij aan enorm veel schaatsplezier.’

De kerstmarkt, de eerste drijvende kerstmarkt van Nederland, was een groot succes. Met een grote verscheidenheid aan kerstchalets, diverse acts en de koppeling met de ijsbaan was de kerstmarkt een ware belevenis. Niemand minder dan Wudstik van ‘The Voice of Holland’ sloot de kerstmarkt waardig af.

Tijdens het Verrassend Winkelweekend ‘Koren’ klonken in de Leidse binnenstad kerstliederen vanuit de winkels, live gezongen door maar liefst veertig koren. Het winkelende publiek was aangenaam verrast door de optredende ensembles.

 

 

Reacties

Ook de horeca heeft geprofiteerd van de Winter Wonder Weken. Raymond de Jong, bedrijfsleider Vooraf en Toe: ‘Wij hebben het echt veel drukker gehad tijdens de Winter Wonder Weken en kregen van onze gasten vele positieve reacties over alle evenementen.’

Harmen Wolf, bezoeker: ‘Het is een kunst om de ultieme gezelligheid naar een stad te halen en het Centrummanagement Leiden is daar zeer zeker in geslaagd met de Winter Wonder Weken.’

Marjolein Schut, bezoeker: ‘Voor mij was de kerstmarkt een heerlijke start van de Kerstdagen. Ik waardeerde het aanbod in de chalets, vooral de kleine ondernemers met hun unieke producten vielen mij op.’

Comments are closed.