Bergfilm Nederland gratis toegankelijk inwoners

Op vrijdag 24 januari vindt de avant-première plaats van de film ‘Mountains and Molehills’ in aanloop naar het Dutch Mountain Film Festival. Deze film vertelt het verhaal over de verschuiving van het hoogste punt van Nederland van Vaals naar Saba. De documentairefilm laat verschillende portretten zien van lokale inwoners, zowel uit ons eigen Heuvelland als uit Saba. Tijdens de Avant-première van de film ‘Mountains and Molehills’ geeft naast wethouder Jean Vroemen van de gemeente Vaals, Anya Niewierra – directeur van de VVV Zuid-Limburg – haar visie op het belang van de Zuid-Limburgse heuvels voor het toerisme. De film wordt getoond op vrijdagavond 20.00 uur in de passende entourage van klimcentrum ROCCA in Gulpen.
affiche-24-januari-dmff-gulpen-limburg

Mountains and Molehills

Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven. Drie van de eilanden, Bonaire, Saba en Sint Eustatius, werden toegevoegd aan Nederland. Toen verschoof ook het hoogste punt van Nederland. Het Limburgse Heuvelland met haar exponent de Vaalserberg, behoorden niet langer tot het “hoogland” van ons koninkrijk. De Mount Scenery op Saba nam het vaandel over als ’s lands hoogste punt. Zo werden twee regio’s op bijna 10.000 kilometer van elkaar van de een op de andere dag met elkaar verbonden. De inwoners van het Heuvelland en Saba delen eenzelfde nationaliteit en vallen onder dezelfde regering. Maar wat betekent dat precies? Mountains and Molehills stelt vragen over culturele en nationale identiteit en laat de verschillen en overeenkomsten zien tussen deze twee regio’s die beiden in de periferie van Nederland liggen.

 

 

Dutch Mountain Festival

De wereldpremière van de film is tijdens het Dutch Mountain Festival op 8 februari a.s. in Heerlen. Het Dutch Mountain Film Festival is het enige internationale bergfilmfestival in Noordwest-Europa. Het wil bezoekers de schoonheid en duurzame waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven. Het festival dat op 8 februari 2014 in Heerlen wordt gehouden, biedt een select programma van bergfilms en expeditieverslagen, plus een selectie van de inzendingen voor de DMFF filmcompetitie. De uitreiking van de internationale bergfilmprijzen vindt ook plaats tijdens het DMFF. Daarnaast zijn er een fototentoonstelling, lezingen, workshops, mountain food en actieve en culturele randactiviteiten voor oud en jong: trailrunning, nordic walking, skiën, wandelen, klimmen, mountainbiken en een uitvoering van Sibelius’ ‘Finlandia’ door het Helsinki Philharmonic Orchestra.

Comments are closed.