West-Noorse Fjorden uitdagende wintersportbestemming

Duizenden inhammen en kliffen tekenen de kustlijn van Noorwegen. De ruige fjorden van de westkust zorgen dat de lange Noorse winter een uitdagende wintersportervaring biedt. Liefhebbers van verse poedersneeuw kunnen hier terecht voor rustige pistes en een bijzondere natuur. De fjorden hebben ook ’s winters genoeg te bieden: van het beklimmen van bevroren watervallen tot zeilen tussen de fjorden en van slapen in een design ‘landschaphotel’ tot een Noorse ‘hytte’. Met een directe verbinding vliegt KLM in 1,5 uur van Amsterdam naar ‘peperkoekstad’ Bergen en in 2 uur naar Ålesund, de stad die bekend staat om haar architectuur in Art Nouveau stijl.

noorwegen-hotel-juvet

Van freeriders tot families

et West-Noorse landschap wordt niet alleen gekenmerkt door de indrukwekkende U-vormige dalen, maar ook door de hoogste gletsjers en bergen van Noorwegen. In de afgelopen jaren is het skiën steeds populairder geworden. Het gebied behoort tot de Europese top en niet voor niets wordt hier elk jaar in de maand mei het Alpine Ski Touring Festival gehouden.

 

 

Eén skipas voor acht gebieden

In dit gebied zijn veel uiteenlopende skigebieden te vinden. Velen zijn gespecialiseerd in families, maar bieden ook genoeg activiteiten voor de ervaren freeskiër. Bij het Stranda ski resort nabij Ålesund ervaar je de beste off-piste mogelijkheden van heel Scandinavië. Met de Alpepass heb je toegang tot acht skigebieden in het westelijk fjordengebied inclusief gebruik van 36 liften en meer dan 60 pistes. Een Alpepass voor twee dagen kost €78. Het toegankelijke en op families gerichte Voss nabij de stad Bergen valt buiten de Alpepass. In dit wintersportgebied kost een skipas voor zes dagen €193,35.

Tussen de fjorden: ijsklimmen, zeilen

Ook tussen de fjorden ligt avontuur verscholen. Zo verandert de indrukwekkende Zeven Zusters waterval ’s winters in een klimparadijs van ijspegels. Met de ski & sail tour vaar je door de fjorden en word je elke ochtend naast een nieuwe berg wakker. Zo ontdek je snel, gemakkelijk en op een bijzondere manier de omgeving. Als de omstandigheden gunstig zijn kun je zelfs je ski’s bevestigen op waterniveau. Tussen de beschermende fjorden kun je het hele jaar door surfen, zelfs op de koudste winterdagen.

Slapen in Noors design

Slapen op stand en middenin de natuur doe je in het Juvet Landscape Hotel. Het Juvet Hotel is Europa’s eerste ‘landschaphotel’ en heeft zeven kamers. Als je de hotelkamer binnenkomt is het vanwege de enorme panoramische ramen alsof de natuur je begroet.

Fjordensteden Ålesund en Bergen

Een bezoek aan de op de UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerde stad Bergen is een must-do bij een wintersportvakantie naar Voss. Jugendstil stad Ålesund wordt beschouwd als één van de mooiste steden van Noorwegen. In de straten van Ålesund geniet je van de karakteristieke Art Nouveau bouwstijl waar je in het Jugendstilsenteret meer over kunt leren. Vanaf de top van de berg heb je een schitterend uitzicht over de stad en de ontelbare eilandjes voor de kust. Zijn de 418 treden naar de top teveel, geen nood, er loopt ook een weg naar het uitzichtpunt.

noorwegen-Alesund-Andrea-Giubelli

Op slechts 2 uur vliegen

De wonderlijke fjorden zijn dichterbij dan je denkt. KLM heeft rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam die je in 1,5 uur naar Bergen (vanaf €149,-) en in 2 uur naar Ålesund (vanaf €169,-) brengen. Vanaf de luchthavens ben je met de bus of auto in 20 minuten in de stadscentra.

Comments are closed.