Aruba maakt zich op voor 60 jaar carnaval

Afgelopen weekend zijn op Aruba de carnavalsfestiviteiten volgens traditie van start gegaan met de fakkeloptocht. Deze schitterende optocht wordt gehouden in de straten van Oranjestad, die zich vullen met duizenden lichtjes en fakkels. Het carnaval op Aruba geldt als een van de grootste en meest kleurrijke binnen het Caribisch gebied. Elk jaar worden inwoners en toeristen getrakteerd op een spektakel vol kleur, muziek, verkiezingen en parades met oogverblindende kostuums en praalwagens. Dit jaar pakt het ‘One Happy Island’ flink uit om het 60-jarig jubileum, het grootste feest uit de geschiedenis van Aruba, in al haar facetten te vieren. Op 1 en 2 maart vinden de grootste parades plaats in San Nicolas en Oranjestad.
carnaval-aruba-dames

Carnival Queen van het jaar

Carnaval wordt op Aruba niet alleen uitbundig maar ook lang gevierd. Het festijn bestaat uit diverse straatfeesten, spetterende optochten en creatieve wedstrijden. Zo wordt er een wedstrijd gehouden wie de beste calypso met politiek geladen tekst of maatschappelijk commentaar maakt. Ook wordt een competitie uitgeloofd voor de beste straatmars met pakkende tekst, melodie en choreografie. Ander hoogtepunt is de uit Nederland afkomstige strijd om de felbegeerde titel Carnival Queen van het jaar. Vrouwen van alle leeftijden kunnen in verschillende categorieën deelnemen, variërend van een categorie voor tieners tot ouderen.

 

 

One Happy sfeer

De Grand Carnival Parade in de oudste stad van Aruba, San Nicolas, begint om 04:00 uur ’s ochtends met de bekende Jouvert Morning, een combinatie van een pyjamafeest en een jump-up die tot in de late uurtjes doorgaat. Van oudsher begon deze parade extra vroeg om medewerkers van de nabijgelegen olieraffinaderij mee te laten feesten nadat zij ’s nachts gewerkt hadden. Later die dag begint de Grand Carnival Parade in Oranjestad. Het is de grootste en langste parade met de meeste toeschouwers en deelnemers. Deze parades in San Nicolas en Oranjestad zijn zo lang, dat delen van de stad afgesloten moeten worden. Het eind van de feestmaand wordt gemarkeerd met de nachtelijke verbranding van King Momo, een levensgroot symbool van de carnavalsfestiviteiten.
carneval-aruba

Programma

Zaterdag 11 januari: Fakkeloptocht in Oranjestad
Vrijdag 31 januari: Verkiezing Carnavals koningin, 6 tot 9 jaar
Zaterdag 1 februari: Tumba wedstrijd
Vrijdag 7 februari: Verkiezing Carnavals koningin, 13 tot 17 jaar
Zondag 16 februari: Carnaval Parade voor kinderen in San Nicolas
Vrijdag 21 februari: Carnaval Queen verkiezing
Zaterdag 22 februari: Tivoli Carnaval 60-lichtjesparade in Oranjestad
Donderdag 27 februari: Lichtjesparade ‘Carnaval 60’ in San Nicolas
Zaterdag 1 maart: Jouvert Morning, met daarna de grote Carnaval 60 parade in San Nicolas
Zondag 2 maart: De grote Carnaval 60 parade in Oranjestad
Carnaval op Aruba eindigt op 5 maart om middernacht, op Ash Wednesday

Ontstaansgeschiedenis carnaval op Aruba

Het Arubaanse carnaval ontstond al voor 1900. Toen hielden de Nederlandse kolonisten op de ABC-eilanden privévieringen in hun huizen, voor aanvang van de Katholieke vastenperiode. In de jaren 40 kwamen immigranten uit Trinidad naar Aruba, om in de olieraffinaderij in San Nicolas te werken. Zij brachten nieuwe feesttradities met zich mee, wat nu bekend staat als het grootste festijn op Aruba, carnaval. De eerste carnavalsparade werd gehouden in 1954.

Comments are closed.