Studenten NHTV Breda maken Londen fietsveiliger

Zes studenten van de opleiding Mobiliteit van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda zijn, in overleg met de Nederlandse Ambassade in Londen, uitgenodigd de fietsveiligheid in het centrum van Londen te onderzoeken. De projectgroep is vorige week gestart en presenteert in het voorjaar de conclusies en adviezen aan de betrokken partijen, waaronder Transport for London (gemeente) en London Cycling Campaign.

nhtv-breda-fietsveilig-london

Fietsonveiligheid

In november 2013 zijn in Londen in minder dan twee weken tijd zes fietsers verongelukt. Dit is de directe aanleiding geweest voor het onderzoek. Deze ongevallen hebben in Londen de discussie rond de fietsonveiligheid doen oplaaien en de roep om meer fietspaden ‘Nederlandse stijl’ (gescheiden van het overige verkeer) versterkt. De BBC geeft in hun commentaar over de ongelukken aan dat in alle gevallen grote voertuigen met dito dode hoeken betrokken waren.

 

 

Bow-rotonde

In december vorig jaar uitten honderden fietsers hun woede over de fietsonveiligheid in de Britse hoofdstad. Ze hielden een wake met waxinelichtjes in de vorm van een rijwiel bij de voor fietsers beruchte Bow-rotonde. Eerder op de dag was daar de 24-jarige Venera Minakhmetova omgekomen door een botsing met een vrachtwagen. Het was het derde dodelijke fietsongeluk op die plek.

Vals gevoel van bescherming

De huidige met blauwe stroken aangegeven ‘fietssnelwegen’ in Londen zijn volgens veel fietsers niet
veilig genoeg. Ze zouden hoogstens een vals gevoel van bescherming geven. In 2012 liep in Londen
de campagne Love London, Go Dutch. Die campagne moest burgemeester Johnson aansporen het
fietsen in Londen net zo veilig te maken als in Nederland.

Reactie burgemeester Johnson

Johnson reageerde toen afwerend op deze campagne. Hij liet in de krant The Guardian weten dat ‘geen enkele hoeveelheid verkeersmaatregelen’ levens gaat redden als fietsers zich niet eerst aan de verkeersregels houden. Desalniettemin opende Johnson op 6 november 2013 het eerste gedeelte van een nieuw en veiliger fietspadnetwerk in het Londense district Stratford.

Nederlands advies

De NHTV-studenten gaan met hun Nederlandse blik, ervaring en kennis de situatie in kaart brengen. Op 30 en 31 januari brengen ze samen met NHTV-docent Ineke Spapé (Sustainable Urban Transport Planning) een bezoek aan Londen. Daar gaan ze onder andere interviews afnemen, diverse fietsvoorzieningen en de ongevalslocaties bekijken. In april 2014 presenteren ze op de Nederlandse Ambassade hun adviezen en mogelijke maatregelen om Londen fietsveiliger te maken.

Comments are closed.