Bezoekersrecord voor Utrechtse Domtoren

De Domtoren was in 2013 populairder dan ooit. Dat heeft Toerisme Utrecht, die de exploitatie van de toren voor zijn rekening neemt, bekend gemaakt. Mede door de aandacht die Utrecht genoot door de viering van de Vrede van Utrecht en de voltooiing van lichtkunstroute Trajectum Lumen trok het symbool van de Domstad een record aantal van 62.000 bezoekers, een stijging van 7% ten opzichte van 2012.

utrecht-toerisme-domtoren-avond

De goede resultaten zijn een direct gevolg van de positieve manier waarop Utrecht het afgelopen jaar in het nieuws is geweest. Zo zorgde de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht voor veel positieve aandacht voor de stad. De speciale rondleiding die wij hierover organiseerde bleek zeer populair.

Zegt directeur Ronald Trum van Toerisme Utrecht.

Ook andere thema-activiteiten scoorden goed. Veel mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om de toren ’s avonds te beklimmen tijdens speciale rondleidingen in augustus en december. In 2013 heeft de organisatie daarnaast een belangrijke stap gezet door online kaartverkoop te introduceren op de vernieuwde website van de Domtoren.

 

 

Trajectum Lumen

Daarnaast was de Domtoren ook op andere manieren positief in het nieuws. Zo onthulde koningin Beatrix op 10 april op spectaculaire wijze het kunstwerk In Lumine Tuo, het afsluitende kunstwerk van de lichtkunstroute Trajectum Lumen. Sindsdien is de toren ’s avonds het opvallende middelpunt van de stad. En de bekendmaking van de start van de Tour de France in 2015 in november, waarbij een wielrenner van de toren af fietste, zette de Domtoren zowel in Nederland als internationaal in de schijnwerpers.

utrecht-oudegracht-toerisme-utrecht

Sterkste merk

Uit een grootschalig merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy blijkt dat de Domtoren in Nederland de belangrijkste culturele locatie is van de Provincie Utrecht. Voor de inwoners van de provincie Utrecht staat de Domtoren op de eerste plaats, gevolgd door Het Spoorwegmuseum en Paleis Soestdijk. De beeldbepalende rol van de Domtoren voor de stad Utrecht blijkt niet alleen voor de stadsinwoners, maar voor alle inwoners van de provincie Utrecht van grote waarde te zijn.

Culturele locatie

Het aankomende jaar wil Toerisme Utrecht Domtoren zich verder ontwikkelen als evenementenlocatie.

De toren is al een hele populaire plek voor huwelijken en zakelijke bijeenkomsten. In 2014 zullen wij aanhaken op het Utrechtse Muziekjaar, onder andere door een samenwerking aan te gaan met het Kamermuziek Festival (en Festival Oude Muziek), om zo onze bezoekers te laten zien dat de toren ook een prachtige concertlocatie kan zijn. Zo blijft de toren dé centrale plek in het stadsleven en voor de bewoners

Aldus directeur Trum.

Comments are closed.