Reiswerk lanceert Wajongbrochure ‘Dichtbij’

Als één van de eerste branches in Nederland lanceert Reiswerk vandaag de brochure ‘Een Wajonger is dichterbij dan je denkt!’. Deze brochure laat zien welke kansen Wajongers reisbedrijven te bieden hebben.
Werkgevers en werknemers zetten zich ervoor in om de reisbranche in Nederland klaar te maken voor Wajongers, voordat de quotumwet van toepassing wordt. De Wajongbrochure is een eerste aanzet en wil de reisbranche inspireren met Wajongers aan de slag te gaan.

reiswerk-logo

De ervaring leert dat mensen met een beperking hun baan, collega’s en bedrijf een warm hart toedragen. Ze zijn een continue factor in het bedrijf en vormen een soort plaksel in het team.

Zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma in het voorwoord van de Wajongbrochure, die eind vorige week verzonden is naar alle leden van brancheorganisatie ANVR. Een Wajonger is over het algemeen een vindingrijke medewerker die zich niet zo snel van de wijs laat brengen. Omgaan met beperkingen vraagt immers om slimme oplossingen!

Jobcarving

Denken in taken in plaats van in functies is een belangrijk thema in de Wajongbrochure. Door een functie uit elkaar te trekken in taken en die taken op basis van kwaliteiten van medewerkers te herverdelen kan een reisbedrijf in veel gevallen niet alleen een Wajonger plaatsen, maar hebben ook steeds meer medewerkers alleen maar passende taken. Ook de medewerkers zonder een beperking. De efficiency in het bedrijf verbetert en de uitval en het ziekteverzuim nemen af.

 

 

Quotumwet

In 2026 moeten 125.000 Wajongers in Nederland geplaatst zijn bij bedrijven en overheden. Ook in de reisbedrijven zullen er dan Wajongers op de loonlijst moeten staan. De Wajongbrochure wil reisbedrijven inspireren om met Wajongers aan de slag te gaan. De uitneembare checklist in het hart van de brochure laat zien welke stappen een werkgever moet zetten om een Wajonger een kans te geven in de reisbranche. En die stappen zijn eenvoudiger dan veel mensen denken. Een Wajonger is dichterbij dan je denkt!

Dichtbij

Met deze brochure sluit Reiswerk haar Wajongcampagne ‘Dichtbij’ af die zij in 2012 op verzoek van cao-partijen is gestart. Deze campagne was erop gericht om de reisbranche te laten kennis maken met de mogelijkheden van het werken met Wajongers. Samen met CNV Jongeren heeft Reiswerk vorig jaar een twintigtal reisbedrijven bezocht, waar Wajongers zelf hun verhaal vertelden. Op reiswerk.nl en in het Reiswerkkatern in TravMagazine heeft Reiswerk laten zien welke kwaliteiten en talenten er verborgen zitten achter de beperkingen van een Wajonger. De Wajongbrochure ‘Een Wajonger is dichterbij dan je denkt!’ vormt het sluitstuk van de campagne en geeft praktische handvaten en tips over het werken met Wajongers. Op reiswerk.nl/dichtbij is meer informatie te vinden over de Wajongbrochure en de campagne ‘Dichtbij’.

Comments are closed.