Beatrix in beelden

Vanaf mei tot en met augustus 2014 organiseert Beeldenpark de Havixhorst in de Schiphorst een expositie van sculpturen van het portret van Koningin Beatrix. Deze eregalerij van beeltenissen van onze voormalige koningin is samengesteld door conservator Han van Hagen en is afkomstig uit Nederlandse overheidsgebouwen.

Jacques Maris, ‘Koningin Beatrix’, 1980, brons, Collectie Provincie Gelderland

Jacques Maris, ‘Koningin Beatrix’, 1980, brons, Collectie Provincie Gelderland

Veelvuldig geportretteerd

Geen enkele vrouw in Nederland is zo veelvuldig geportretteerd als onze voormalige koningin. De bronzen, stenen, glazen of keramieken beelden zijn geplaatst door heel Nederland. Met de troonswisseling zijn al deze beelden bevrijd van de verplichte aanwezigheid in raadszalen, provinciehuizen, gerechtshoven en andere openbare gebouwen, waar ze hebben meegekeken naar het doen en laten van de Nederlandse burger. Ze hebben plaats gemaakt voor afbeeldingen van Koning Willem Alexander.

 

 

Uniek moment

Het is nu een uniek moment om deze beelden in groten getale bij elkaar te laten komen.
Met verwondering kijken we naar overeenkomsten en verschillen van de beelden. We zien de majesteit lief, glimlachend, streng, starend, statig opgevoerd. De gelijkenis is het eerste wat gezocht wordt, maar er blijven genoeg vragen over. Wat vertelt de uitstraling, die de kunstenaar in het beeld gelegd heeft over haar persoonlijkheid? In hoeverre legt een kunstenaar zijn visie in het beeld. Hij kent haar immers niet of nauwelijks. Tot welke vrijheid is de kunstenaar in staat of welke ruimte wordt hem gegund? Gaat hij zover als ooit Charlotte van Pallandt ging met het beeld van Koningin Wilhelmina, haar grootmoeder? Dat beeld kon in eerste instantie op stevige kritiek rekenen. Sommige beeldhouwers zoals Pieter d’Hont hadden het geluk dat de Koningin voor hen poseerde. Anderen moesten het doen met een aantal foto’s. Van hun originele plek gehaald en in het beeldenpark geplaatst kunnen al deze beelden een eigen leven gaan leiden en kunnen wij nu volop genieten van haar ongedwongen aanwezigheid.

De expositie “Beatrix in beelden” is van mei t/m augustus 2014 in Beeldenpark De Havixhorst, Schiphorsterweg 34-36, 7966AC De Schiphorst (tussen (Meppel) en de Wijk).

Missie Beeldenpark De Havixhorst

In de tuinen van de achttiende-eeuwse havezate De Havixhorst is sinds juni 2008 een bijzondere collectie beelden te zien. Stichting Beeldenpark De Havixhorst heeft zich als doel gesteld om het publiek een overzicht te bieden van de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst.

Comments are closed.