Israël opnieuw op UNESCO Werelderfgoedlijst

De grotten van het Carmelgebergte zijn door UNESCO benoemd tot werelderfgoed en hebben daarmee een plekje verkregen op de beroemde Werelderfgoedlijst.

israel-unesco-carmelgebergte

Carmelgebergte

De grotten, gelegen ten zuiden van de havenstad Haifa, bevatten volgens UNESCO “één van de beste bewaarde fossielen in het Middellandse Zeegebied. Ze geven een bijzonder inzicht over een periode van 500.000 jaar van de menselijke ontwikkeling.”

Negen decennia lang verrichten archeologen opgravingen en deden onderzoek in het gebied. Het resultaat mag er zijn: de culturele afzettingen die duizenden jaren menselijke evolutie laten zien zijn dusdanig zeldzaam, dat het gebied in Israel nu op de Werelderfgoedlijst staat.

De culturele overblijfselen bevinden zich in de grotten Nahal Me’arot en Wadi el-Mughara. Ze liggen op de westelijke helling van de berg Carmel in Israel. Het gebied beslaat 54 hectare. Er zijn archeologische opgravingen gedaan die verwijzen naar begrafenisceremonies, de eerste stenen bouwwerken en naar een overgang van een levensstijl van jagen naar die van landbouw en veeteelt. Hieruit blijkt het bestaan van zowel Neanderthalers, als de vroege anatomisch moderne mens.

De grotten worden beheerd door de Israël Nature and Parks Authority. Bezoekers kunnen wandelen door de Tanur Grot, de kleinere Gamal Grot en door de 90 meter diepe Hanahal Grot, waar via een audiovisuele presentatie het dagelijks leven uit de prehistorie wordt getoond. Er zijn bewegwijzerde wandelroutes via het Carmelgebergte naar de grotten. In de souvenirwinkel kan men informatie verkrijgen over het natuurgebied en de recreatiemogelijkheden. Op zaterdag zijn er gratis rondleidingen door de grotten.

Eerder al werden elf Israëlische bezienswaardigheden op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst, waaronder de Bauhaus architectuur van Tel Aviv, de Bahaï tempel en de tuinen in Haifa, de vesting Massada, het historische centrum van Akko, de Nabateense plaatsen Haluza, Mamshit, Avdat en Shivta in de Negev woestijn, de prehistorische heuvels van Hazor, Megiddo en Beer Sheva en de Specerijen- of Parfumroute.

Comments are closed.