De smaak van de Wadden


Puur, eerlijk en lekker eten staat hoog op de agenda bij veel Nederlanders. Eén van de beste plekken om hiervan te genieten zijn de Waddeneilanden. Met verse, bijzondere en geheel eigen producten wordt een reis naar één van de eilanden al gauw een culinaire ontdekkingstocht. Je kunt er, behalve genieten van schoonheid en natuur, namelijk heerlijk eten: culinaire hoogstandjes en visspecialiteiten zijn overal verkrijgbaar en typische producten van het Wad zoals zeekraal en cranberry’s liggen voor het oprapen. Op de Wadden eet je puur en vers en is het zelfs mogelijk je eigen maaltijd te verzamelen. Zo eet je hier de oesters direct van het Wad. De Waddeneilanden zijn daarmee terecht leveranciers van Hollandse lekkernijen te noemen.

de-smaak-van-de-wadden

Bijzonder besje

Wist je bijvoorbeeld dat er op Terschelling, Ameland en Vlieland cranberry’s groeien? De legende vertelt dat de van oorsprong Amerikaanse bes in 1845 tijdens een storm in tonnen aanspoelde na een schipbreuk. De vaten werden in de duinvalleien leeggegooid en de bes bleek perfect te kunnen groeien in de natte duinvalleien. Zo ontstond een unieke cultuur ver van bakermat Amerika. Er worden tegenwoordig tal van cranberrylekkernijen mee bereidt. Cranberry’s behoren tot de top van voedingsmiddelen met bewezen gezondheidsvoordelen waaronder het voorkomen van blaasontsteking, hart- en vaatziekten en infecties. In de periode van 1 mei tot 1 november kunnen er dagelijks presentaties en proeverijen worden bijgewoond bij de Cranberryfabriek op Terschelling.

Lokale eerlijke producten


Naast de bekende cranberry bieden de Wadden een uitgebreid aanbod van lokale producten. Een groot deel van het voedsel is ook nog eens eerlijk en op de eilanden zelf geproduceerd. Denk aan gepelde garnalen, vis, verse asperges, lokale kruidenbitters, kaas, mosterd en honing en last but not least: het beroemde Texelse lamsvlees. Wie in de maand juni de Wadden bezoekt, kan zelf asperges bij de boer kopen of oesters gaan rapen, maar deze exclusieve producten staan ook bij menig restaurant op de menukaart.

Bij de Herbergh van Flielant is er bijvoorbeeld keuze uit vele gerechten met een eigen eilander karakter, zoals: Waddenzeedijk geitenkaas, Noordzee zeebaarsfilet met Vlielandse alikruiken of gerechten met pure Vlielandse honing. Ook op de andere eilanden zijn er heerlijke lokale producten te vinden. Voor een fine dining experience ben je bij Texelse Brasserie Rebecca aan het juiste adres gezien zij ook dit jaar weer een Bib Gourmand in ontvangst hebben mogen nemen. Hier dineer je op niveau met de lekkerste ingrediënten van het Wad.

Op Kaasboerderij Wezenspyk wordt de echte Texelse Boeren- en Schapenkaas gemaakt. Winter in aantocht? Tijd voor een heerlijk Texels Bockbiertje met die typische karamelachtige smaak. Texels Bock van de Texelse Bierbrouwerij is onlangs tweede geworden bij de jaarlijkse verkiezing van het “Beste bokbier van Nederland“. Tot slot mag de Zelfpluktuin op Texel niet overgeslagen worden. Hier vul je je tassen met zelfgeplukt fruit en bloemen.

Op Ameland vang je zelf forel bij de forellenvisvijver van Amelandermeerval en leer je alles over het bereiden van deze heerlijke vis. En zeker geen mosterd na de maaltijd is een bezoek aan de Amelander Koren en Mosterdmolen “de Verwachting” met een mosterdproeverij en winkel. In de zomer wordt het eten van een ijsje een culinaire verrassing met het verse schepijs van Restaurant-IJssalon-Hotelsuites Ambrosijn op Schiermonnikoog. Hier wordt het ijs bereidt met de verse melk van eilanderkoeien met typische smaken van het eiland zoals duindoorn-, vlierbes- en eilanderhoning.


Culinaire ontdekkingen

Op de eilanden worden diverse tochten en wandelingen georganiseerd die je kennis laten maken met de smaken van het Wad en je leert over de eerlijke ingrediënten en producten van lokale boeren en vissers. Zo is er de bijzondere ondernemer Flang Cupido, die u meeneemt naar het uitgestrekte Terschellinger wad om samen met u oesters, kokkels en alikruiken te rapen. Eenmaal thuis in zijn kookstudio, genaamd ‘Flang in de pan’, bereidt u zelf een meesterlijke maaltijd met deze prachtige pareltjes uit de zee. Op Ameland organiseert Hotel Nobel onder leiding van Franse Chef-kok Philippe Straub culinaire activiteiten op niveau. Maar wat hier absoluut niet gemist mag worden is het nuttigen van een Nobeltje. Het verhaal gaat dat dit typisch Amelander likeurtje –met geheim recept- ontstaan is na afloop van een barre arrensleetocht waarna Willem Barend Nobel verschillende dranken met elkaar mixte om de mensen weer op te warmen. Hiermee was de basis gelegd voor het huidige populaire drankje.

Zelf proeven?

Om meteen te genieten van de eilander lekkernijen deelt Texel graag een heerlijk recept van Texelse lamsbout met Skuumkoppe en Texelse aardappeltjes. Geniet! Kijk voor meer informatie op wadden.nl.

Comments are closed.