Beekse Bergen krijgt nijlpaarden en krokodillen

Safaripark Beekse Bergen is begonnen met de bouw van een verblijf voor nijlpaarden en krokodillen. Het betreft de grootste investering voor het safaripark tot nu toe. De bouw neemt ongeveer vijf maanden in beslag. Medio 2014 kunnen gasten zich vergapen aan deze indrukwekkende Afrikaanse dieren.

nijlpaarden-safari-beekse-bergen-nederland

De nijlpaarden en krokodillen zijn medio 2014 te zien via de wandelsafari. De verblijven worden zo ingericht dat de dieren goed zichtbaar zijn voor het publiek en tegelijkertijd op een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen leven. De nijlpaarden en krokodillen vormen een goede aanvulling op de andere Afrikaanse dieren, zoals de olifant, giraf en leeuw die al te zien zijn in Safaripark Beekse Bergen.

Nijlpaarden delen verblijf met nile lechwe’s en sitatoenga’s

Het nijlpaard (Hippopotamus amphibius) is de grootste en algemeenste soort uit de familie der nijlpaarden (Hippopotamidae). Ze zijn het op twee na grootste dier van Afrika, toch behoren ze niet tot de ‘Big-Five’. Met de komst van het nijlpaard heeft Safaripark Beekse Bergen niet alleen de ‘Big-Five’, maar ook de drie grootste dieren (nijlpaard, Afrikaanse olifant en witte neushoorn) van Afrika in haar park. Nijlpaarden worden wel 50 jaar oud, blijven gemakkelijk 5 minuten onder water en poepen zo’n 60 kilo per dag. Deze dieren zien er op het eerste gezicht misschien lief uit met hun bolle kop, kraaloogjes en kleine oortjes. Hun enorme bek bevat echter grote hoektanden. Ze gebruiken deze om vijanden af te schrikken. Met hun zware lijf ogen ze op het land traag, maar ze kunnen rennen met een snelheid van 45 km per uur. Het nijlpaard is vegetariër, maar door zijn territoriale gedrag één van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Het dier maakt daarmee de meeste menselijke slachtoffers in Afrika per jaar. In Safaripark Beekse Bergen zijn ze volgend jaar op veilige afstand te zien vanaf het terras van restaurant Kongo. De nile lechwe’s (een waterbokachtige) en sitatoenga’s (een moerasantilope) verblijven net als in het wild tussen de nijlpaarden.

Nijlkrokodillen

De nijlkrokodil (Crocodylus niloticus) is de grootste van de vier in Afrika voorkomende soorten krokodilachtigen. In extreme gevallen bereiken ze een lengte van 6,2 meter en een gewicht van meer dan 700 kilo. De krokodil staat bekend als grote eter, maar kan in geval van voedselschaarste meer dan een jaar zonder voedsel. De dieren krijgen bij Safaripark Beekse Bergen een verwarmd binnenverblijf, omdat het koudbloedige dieren zijn. Ze hebben een warme omgeving nodig om zich te kunnen bewegen. Ze liggen vaak stil te wachten tot er iets eetbaars in de buurt komt. Dan schieten ze snel toe met hun krachtige kaken en vlijmscherpe tanden. Het verblijf en de publieksruimte worden dan ook van elkaar gescheiden met een glaswand.

Safaripark Beekse Bergen is elke dag geopend. In december en januari van 10.00 – 16.00 uur.

Comments are closed.