Google publiceert Street View Rijksmuseum van Oudheden

Op de website van het Google Cultural Institute is het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vanaf vandaag te zien met Street View-weergave en een mummiekist als Gigapixel-object. Bezoekers van het online kunstplatform kunnen inzoomen tot op de kleinste details van de drieduizend jaar oude kist. Bovendien is op Google’s online kunstplatform het aantal objecten uit de museumcollectie uitgebreid tot bijna vierhonderd.

Een mummiekist

Een mummiekist

Hoogtepunten uit de collecties

Via Google Cultural Institute zijn hoogtepunten uit de collecties van bijna driehonderd gerenommeerde musea uit de hele wereld online te bekijken in hoge resolutie-afbeeldingen. Op de website zijn tien Nederlandse musea vertegenwoordigd. Street View-weergave werd tot nu toe alleen toegepast in het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Street View in het Rijksmuseum van Oudheden beslaat alle drie verdiepingen van het museumgebouw. Te zien zijn de vaste tentoonstellingen van de archeologische collectie uit de Klassieke Oudheid, Egypte, oude Nabije Oosten en Nederland van prehistorie tot en met de middeleeuwen. Binnen de Street View kan bovendien op 150 objecten worden geklikt voor meer informatie of een hoge resolutie-foto. In totaal zijn bijna vierhonderd hoogtepunten uit de collectie te zien op Google Cultural Institute, ruim honderd meer dan voorheen op Google Art Project stonden.

 

 

Als Gigapixel-object is gekozen voor de mummiekist van de Egyptische priester Djedmontefanch. Het is een van de mooiste kisten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Google fotografeerde de bont beschilderde mummiekist met speciale apparatuur, op dezelfde manier als een paar jaar geleden met Rembrandts Nachtwacht is gebeurd. De foto is dusdanig bewerkt dat tot op de kleinste details van de beschildering kan worden ingezoomd, een uitdaging voor zowel geïnteresseerden als egyptologen.

Comments are closed.