Ontdek Brasília: design- en evenementenstad

Brasilía, de hoofdstad van Brazilië is onlangs verkozen tot de plaats waar in 2019 de Olympische Spelen voor Studenten, de Olympiade worden gehouden. De komst van tienduizend atleten voor dit evenement versterkt de positie van Brasília als internationale evenementenstad. Want voor het Wereldkampioenschap Voetbal in 2014 is de stad natuurlijk ook één van de speelsteden. Naast een goede locatie voor mega-evenementen heeft Brasília veel te bieden aan liefhebbers van design en architectuur.

Cathedral-Brasília-design-evenementen-stad

De Olympische Spelen voor Studenten

De Olympische Spelen voor Studenten vinden sinds 1923 plaats. Brazilië organiseerde de Spelen eerder in 1963. De Universiade (Olympische Spelen voor Studenten) vond toen in Porto Alegre plaats, in het zuiden van Brazilië. De Spelen worden om de twee jaar gehouden en in totaal nemen er tienduizend atleten vanuit de hele wereld aan deel aan ongeveer 20 sporten. In 2013 vond event plaats in Kazan (Rusland), in 2015 is Taipei (China) aan de beurt en vervolgens Gwangju (Korea) in 2017.

De keuze om de Universiade van 2019 in Brasília te organiseren, bekroont de inspanningen om Brasilia op de kaart te zetten op het gebied van het binnenhalen van internationale evenementen. De hoofdstad van Brazilië heeft een belangrijke vooruitgang geboekt bij de ICCA (International Congress & Convention Association), dat internationale evenementen inventariseert. Brasilia is de derde Braziliaanse stad op de ranglijst van deze organisatie, naast São Paulo en Rio de Janeiro. Met de Confederations Cup dit jaar, het WK volgend jaar en de Universiade in 2019 wordt Brasilia op een internationaal niveau getild op het gebied van het organiseren van evenementen.

“Ik weet zeker dat vanaf nu nog meer events in Brasilia gaan plaatsvinden”, bevestigt Flávio Dino, voorzitter van Embratur, het Nationale Verkeersbureau van Brazilië. Volgens hem beïnvloedt de keuze van een stad om een mega-evenement te organiseren, uiteindelijk ook de organisatoren van seminars en congressen, omdat het aantoont dat de stad goed in staat is om evenementen groot of klein te organiseren. “Brasilia biedt de faciliteiten voor congressen en in combinatie met een hotelstructuur kan de stad zich sterk profileren als een van de belangrijkste plaatsen voor internationale (mega-)evenementen”, aldus Dino.

De grote evenementen in Brazilië vergroten de zichtbaarheid van het land in de wereld. Daarnaast is het een belangrijke stimulans voor de Braziliaanse economie. De events bieden werkgelegenheid en inkomensstijging voor ongeveer 10 miljoen Brazilianen die in het toerisme werken. De zakenreiziger en congresbezoeker besteden gemiddeld meer dan een toerist, namelijk US$285,10 ten opzichte van US$68 die de gemiddelde toerist uitgeeft. Ook leveren evenementen een belangrijke bijdrage aan het bestrijden van de seizoensgebondenheid en zorgen voor betere en continue bezetting van de hotels en het draaiende houden van de productieketen van de stad.

Brasilía – bestemming voor design

Voor degene die naast zijn congresbezoek de stad Brasília wil leren kennen, of de toerist die er verblijft, zijn er voldoende mogelijkheden. Brasilía is een bestemming voor design-liefhebbers. De invloeden van de Braziliaanse en wereldwijd bekende architect Oscar Niemeyer zijn zichtbaar door de hele stad. Een bezoek aan Brasilía is niet compleet zonder een tour langs de diverse Niemeyer bouwwerken. Niemeyer kreeg in 1956 bekendheid toen hij van de toenmalig president van Brazilië de opdracht kreeg om heel Brasilía te ontwerpen, gezien dit de nieuwe hoofdstad van Brazilië was. Tientallen gebouwen werden door hem ontworpen. De meeste bekende gebouwen zijn de Kathedraal van Brasilía, het Nationaal Congres en de presidentiële residentie Palácio da Alvorada (Paleis van het Ochtendgloren).

Comments are closed.