Verblijfsrecreatie Veluwe last van recessie en hete zomer

In 2013 ondernamen Nederlanders minder vakanties vergeleken met vorig jaar. Door de economische crisis daalde het aantal vakanties met 3% naar 36 miljoen. De daling geldt zowel voor vakanties in eigen land als voor vakanties naar het buitenland. Daarnaast werd er ook minder uitgegeven aan vakanties. De totale vakantiebestedingen daalden met 2% naar 15,5 miljard euro. Dit blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) 2013 van NBTC-NIPO Research.

de-veluwe

Zo’n 12,8 miljoen Nederlanders zijn in 2013 één of meerdere keren op vakantie geweest (81% van de bevolking). 2,3 Miljoen Nederlanders brachten hun vakantie aan de Noordzeekust door en 1,9 miljoen Nederlanders op de Veluwe. Dit betekent dat er ten opzichte van 2012 zo’n 50.000 minder Nederlanders op vakantie gingen. Daarnaast gingen de Nederlanders die dit jaar wel op vakantie gingen minder vaak. Het gemiddeld aantal vakanties per vakantieganger daalde van 2,9 naar 2,8. In totaal werden bijna 36 miljoen vakanties ondernomen in binnen- of buitenland, een daling van 3% ten opzichte van vorig jaar.

Nederlander bezuinigt vooral op korte vakanties

Het aantal korte vakanties (2-7 dagen) is het afgelopen vakantiejaar met 1,2 miljoen (-6%) gedaald naar 19 miljoen. Voor de Veluwe, een bestemming waar jaarrond veel korte vakanties worden doorgebracht, is deze daling ten gevolge van de recessie goed voelbaar in de toeristische sector.

Verder trokken door het mooie zomerweer Nederlanders vooral naar de kust om hun vakantie door te brengen. De combinatie van heet zomerweer en de daling van het aantal korte vakanties leidde voor de Veluwe tot een daling van tien procent van het aantal binnenlandse vakanties. De Groningse, Friese en Drentse zandgronden – die de derde plek bekleden op de ranglijst van binnenlandse vakantiebestemmingen – kenden zelfs een daling van ruim 11%. De Veluwe blijft daarmee na de Noordzeekust met een marktaandeel van 11% op de 2e plek staan op de ranglijst van binnenlandse vakantiebestemmingen.

Comments are closed.