Een frisse neus halen in de winterse Eifel

De Eifel zou de Eifel niet zijn zonder wandeltochten in de winter. Het glooiende landschap en de uitgestrekte bossen liggen onder een witte deken, de stuwmeren zijn dichtgevroren, overal sporen van herten en hazen in de sneeuw. Het enige dat de diepte stilte doorbreekt is de krakende sneeuw onder de wandelschoenen en de uitleg van de gids over de omringende natuur.

Eifel-Burg-satzvey

‘Weerwandeling’ in het Nationalpark

In de winter organiseert Rursee-Touristik één keer per maand de zogenaamde ‘Wetterwanderung’ door het Nationalpark Eifel. De wandeling met een ervaren gids vindt bij weer en wind plaats. Het maakt niet uit of het sneeuwt, regent, hard waait of dat het zonnetje schijnt. Alleen bij noodweer gaat de wandeling niet door. Het wordt hoe dan ook een bijzonder intense natuurbelevenis. Om 10.30 uur staat de gids klaar bij de ingang van het Nationalpark Eifel in Rurberg. Tijdens de wandeling naar de stuwdam van de Urftsee vertelt hij/zij interessante wetenswaardigheden over de flora en fauna, maar ook over het weer. Bij de open haard in het wandelstation in Einruhr kunt u weer lekker warm worden en tegen een zacht prijsje van een kom warme soep genieten alvorens weer terug te wandelen naar Rurberg. De 10 km lange ‘Wetterwanderung’ vindt deze winter plaats op 15 december, 19 januari en 9 februari. Deelname is gratis.

Geheimzinnige Teufelsschlucht

Het geheimzinnige en fascinerende rotslandschap rondom de Teufelsschlucht (duivelskloof) bij Ernzen krijgt een heel nieuwe dimensie tijdens een begeleide fakkelwandeling. Terwijl de rotswanden het flakkerende licht reflecteren, vertelt de gids spannende verhalen, sages en wetenswaardigheden over deze unieke wereld van steen. Even bijkomen bij het kampvuur met een beker glühwein en een broodje met worst. Voor de kinderen is er punch. Bij het invallen van de duisternis (tussen 16 en 16.30 uur) staat de gids met de fakkels klaar bij het Naturparkzentrum Teufelsschlucht. Denk aan weerbestendige kleding en stevige schoenen. De fakkelwandelingen vinden plaats op 8, 22, 26 en 31 december en op 2 januari.

Kerstmarkten in de Eifel

Een echte wandeling kun je het niet noemen, maar een beetje slenteren over een kerstmarkt is minstens zo leuk. De zoete geur van gebrande amandelen, feeërieke verlichting, stralende kindergezichten: het hoort er allemaal bij. Bijvoorbeeld op de kerstmarkt rond de romantische Marktplatz van het toch al zo pittoreske Monschau. Hoogtepunten: de optredens van de alpenhoorn- en torenblazers en de ‘levende kerststal’ in het Brauereimuseum. In Bad Münstereifel staan de kraampjes op verschillende pleintjes langs het riviertje de Erft midden in het vakwerkstadje. Leuk kerstidee: de handgemaakte kunstnijverheidsproducten die veelal ter plekke worden gemaakt. Een waar wintersprookje is de kerstmarkt op de middeleeuwse burcht Satzvey. Alles is feestelijk verlicht.

Op de ambachtelijke kerstmarkt vindt u zeker nog een leuk geschenk voor onder de kerstboom. Een paar keer per dag wordt een middeleeuws kerstspel opgevoerd.

In Monschau en Bad Münstereifel vindt de kerstmarkt elke vrijdag t/m zondag, in Satzvey elke zaterdag en zondag van 29 november t/m 22 december plaats.

Kijk voor meer winterse tips en nog veel meer kerstmarkten in de Eifel op: eifel.info/winter-eifel.htm.

Comments are closed.