Waddeneilanden ontpoppen zich tot culturele pareltjes

Het Waddengebied kenmerkt zich door een combinatie van natuurlijke diversiteit en culturele rijkdom. Mede hierdoor zijn de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog populaire zomerse vakantiebestemmingen. Dat de eilanden in de herfst misschien wel het meest aantrekkelijk zijn voor een bezoek is een goed bewaard geheim. In het najaar ontpoppen de Waddeneilanden zich pas echt tot culturele parels en is het ruige eilandleven de thuishaven van culinaire festivals, muziekevenementen, kunstexposities en eigen unieke gebruiken en tradities die meer dan de moeite waard zijn om zelf ook eens te beleven.
cranberries-terschelling-herfst

Culinaire zwerftocht op Terschelling en Texel

De Waddeneilanden blinken uit in het organiseren van culturele en culinaire evenementen. De krokusvakantie op Terschelling laat dit bij uitstek zien; tijdens Terschelling Vertelt op 18 en 20 februari worden op bijzondere locaties spannende verhalen en kruidige anekdotes vertelt door de echte eilanders. Hap en Snap op 22 februari verlegt de focus meer naar het eilandproduct met een zwerfdiner door het plaatsje Hoorn met echte eilander specialiteiten, optredens en gezelligheid. Om van beide te genieten is er Follek! op 21 februari. Het pareltje onder de Terschellinger evenementen nodigt de toerist uit om bij de eilander thuis te komen eten. De gasthuizen maken een voortreffelijk diner met eilander ingrediënten. Sterke verhalen gegarandeerd. Op Texel vindt van 22 tot en met 24 november het nieuwe evenement Struun plaats waar cultuur, lekker eten, muziek en gezelligheid samenkomen in Den Burg. Naast de live optredens langs de verlichte route door het dorp is er ook een speciaal kinderprogramma. Nog mooier, alle optredens zijn gratis.

 

 

Kunstpodium Ameland
Drie eilanden verder vindt op Ameland voor de 18e keer Kunstmaand Ameland plaats. Tijdens dit event is het eiland een ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit binnen- en buitenland, bezoekers en eilanders. De Kunstmaand biedt een groots en gevarieerd programma, verspreid over de vier dorpen en diverse locaties waarbij kunst en natuur samensmelten. Er zijn exposities van schilders, grafici, beeldhouwers, glaskunstenaars en sieradenontwerpers van 70 kunstenaars uit Zweden, Denemarken, Duitsland en Nederland. De titel van Kunstmaand 2013, ‘Ontmoeting’, past dan ook bijzonder goed bij dit evenement.

Op pad met eilanders

Buureiland Schiermonnikoog bezit tijdens de herfst een pure, ruige schoonheid en daarom is volgens eilanders november de beste maand om de natuur van het eiland te ontdekken. De hele maand november is uitgeroepen tot wandelmaand waarbij bezoekers samen met eilandbewoners en gidsen het eiland ontdekken en dingen leren en te zien krijgen die niet in de toeristische boekjes staan. Liever nog iets actiever? Op Vlieland heeft cultuurcentrum de Noordwester verschillende excursies en activiteiten ontwikkeld om op bijzondere wijze het eiland te ontdekken. Bij het natuurtheater is het publiek samen met de regisseur toeschouwer en acteur inéén. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van alles wat er in de natuur voorhanden is. Handen uit de mouwen dus.

Ga voor meer informatie over alle Waddenevenementen dit najaar naar www.wadden.nl.

Comments are closed.