Wintersport en cultuur in Tsjechisch Ijzergebergte

Het Tsjechische Ijzergebergte bestaat zomers uit wandel- en fietspaden tussen groene dalen, maar tovert ’s winters om tot een langlaufparadijs. Dat de ellenlange loipes de beste zijn in heel Tsjechië, is geen geheim. Het gebied staat namelijk bekend om haar internationale langlaufraces. Het Ijzergebergte is ook ideaal voor beginnende skiërs en families vanwege de gemoedelijke hoogte van de pistes. Breng ook meteen een bezoek aan de dierentuin en culturele hoogstandjes in de Noord-Boheemse stad Liberec.
wintersport-tsjechie

Boheems sneeuw paradijs

De oneindige loipes van de Jizera Cross-Country Route strekken zich uit over het Noord-Boheemse landschap. De echte fanatiekelingen doen mee aan de Jizerska 50, een legendarische langlaufrace die hier al 40 jaar lang gehouden wordt en waar veel buitenlandse langlaufers aan deelnemen. Er worden ook andere sporten beoefend in de sneeuw van het Ijzergebergte. In de schaduw van het unieke Ještěd hotel bovenop de Ještěd berg ligt het Ještěd Sport Centrum waar je kunt kiezen uit twaalf hellingen die samen negen kilometer lang zijn. Deze pistes zijn vooral geliefd bij families vanwege de speciale kinderliften en de lage prijzen. Een zesdaagse skipas kost €98 en voor kinderen onder de 1,20 meter is de toegang zelfs gratis. Ook erg geschikt voor kinderen zijn de andere drie skicentra in deze omgeving. Klim naar boven met een van de tien skiliften van skicentrum Severák. In het grootste skiresort van het Ijzergebergte, Tanvaldský Špičák, heb je al een skipas voor €91. En in het Bedrichov skiresort betaal je voor zes dagen skiën €69.

 

 

Lokale cultuur proeven

Om ook wat van de Tsjechische cultuur te proeven ga je naar de Noord-Boheemse stad Liberec. Het gemeentehuis van Liberec met haar 65 meter hoge toren springt meteen in het oog. Het indrukwekkende gebouw heeft de uitstraling van een Gotische kathedraal. Je kunt hier ook de oudste dierentuin van Tsjechië vinden, met wel 500 beschermde diersoorten waaronder witte tijgers.

Comments are closed.