Na mooie zomer blijft Duitsland succesvol

Het toerisme naar Duitsland heeft zich in de eerste acht maanden van dit jaar continu positief ontwikkeld: ruim 49 miljoen overnachtingen uit het buitenland in accommodaties met 10 of meer bedden en een plus van 4% zijn volgens het Statische Bundesamt de resultaten tot nu toe.

duitsland-succesvol-1

”Het aantal buitenlandse overnachtingen heeft zich in de zomermaanden juli en augustus heel goed ontwikkeld. Het vakantieland Duitsland kon zich ondanks de overstromingen internationaal zeer goed blijven positioneren”, aldus Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de DZT. Gasten uit Europa zijn het belangrijkste voor het incoming toerisme. ”Bijzonder heugelijk is het feit dat de reizen van Europeanen naar Duitsland volgens het IPK van januari t/m augustus 2013 zelfs met 4% zijn gestegen, terwijl hun buitenlandse reizen in totaal slechts met 2,5% zijn toegenomen”, vertelt Hedorfer verder.

Continue groei uit buurlanden

Vooral de buurlandenlanden zorgen voor een stabiele groei. In juli en augustus nam het aantal overnachtingen vanuit Nederland met 2,1% toe tot een totaal van 1.944.674, waarmee een nieuw record werd gevestigd. Vanuit Zwitserland, de op-een-na-belangrijkste markt voor Duitsland, werden in de eerste acht maanden van het jaar bijna 3,7 miljoen overnachtingen geteld, een toename van 5,3% in vergelijking met dezelfde periode in het jaar ervoor. De groei vanuit Groot-Brittannië is met 9,1% zelfs nog hoger – Britse gasten zijn verantwoordelijk voor in totaal 3,2 miljoen overnachtingen in de periode januari t/m augustus 2013. Ook vanuit Polen wordt een forse toename met 9,7% gemeld (bijna 1,5 miljoen overnachtingen in de eerste acht maanden). België laat na een moeilijke start door een toename van 5,3% in augustus een trendbreuk zien: in de eerste acht maanden van 2013 zijn er meer dan 2 miljoen vanuit dit buurland geregistreerd, in het totaal een plus van 0,5%.

WTO: Vakantieland Duitsland in top-10 vakantiebestemmingen

Duitsland behoort tot de meest geliefde vakantiebestemmingen ter wereld. De positieve overnachtingscijfers weerspiegelen de verwachting van de Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO), die op een nieuw recordjaar rekent wat het aantal internationale reizen wereldwijd betreft. Verwacht wordt dat in 2013 meer dan een miljard personen een grensoverschrijdende reis onderneemt. Op basis van het nog altijd toenemende reisvolume naar Duitsland voorspelt de WTO dat het vakantieland dit jaar op de zevende plaats eindigt in de bestemmingen top-10 van de UNWTO, 1 plaats hoger dan vorig jaar. ”Na een uitstekende ontwikkeling in de laatste jaren zet de groeitrend ook in dit jaar door, dat is een echt succes voor het vakantieland Duitsland”, aldus Ernst Burgbacher, parlementair staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Technologie en gecommitteerde van de Bondsregering voor Middenstand en Toerisme.

ANVR-Congres in Dresden

Van 14 – 17 november vindt in Dresden het ANVR-Congres plaats, het grootste congres van de Nederlandse reiswereld. Een keuze, die volgens Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau, demonstreert dat de reiswereld zich rekenschap geeft van het feit dat Duitsland zijn positie als het favoriete vakantieland van de Nederlanders de afgelopen jaren heeft verstevigd en zich als goed alternatief heeft bewezen voor een brede groep vakantiegangers in tijden van crisis. ”Dat we bovendien het toeristische aanbod van het oosten van Duitsland kunnen positioneren, zie ik als een grote kans, omdat we daar voor de Nederlandse markt nog veel mogelijkheden zien”, aldus Michaela Klare.

Comments are closed.