Kerstmarkten over de grens: über-gemütlich!

Voor idyllische, hartverwarmende kerstsfeer is er maar één bestemming: Duitsland. De uitvinders van de versierde ‘Tannenbaum’ gaan er maar wat graag de straat mee op. .
Dat levert een betoverende mix op van winters-romantisch, nostalgisch, intiem feestelijk, een tikkeltje gewijd, maar altijd onweerstaanbaar vrolijk.
muenster-lamberti-ichtermarkt

Verse sneeuw

Of je nu door de verse sneeuw knarst op de grote, bekende wintersprookjes in Osnabrück of Münster, of over knusse kerstmarkten in kleinere plaatsen flaneert.
Het klinkt al mooier dan kerstgevoel: Weihnachten. We zetten de Duitse decembermarkten in de grensstreek, waar zelfs de stoerste Nederlandse toerist gegarandeerd een brok in zijn keel krijgt, op een rijtje.

 

 

Drie keer Emsland

Tot 23 december: Weihnachtsmarkt Lingen, op het gezellige, historische marktplein. Vriendelijke, houten kraampjes, heerlijke hapjes, ’s avonds live-muziek. Veel oergezellige wintersporten, waarbij meedoen belangrijker is dan winnen. Eisstockschießen op dinsdagen en woensdagen bijvoorbeeld, de schilderachtige en een beetje malle, traditionele variant van bowling en curling op het ijs. De riante schaatsbaan blijft open tot en met 5 januari.
In Meppen lokt een maand lang de ‘BudenStadt’. Overal smaakvolle sfeerverlichting en een overdekte ijsbaan waar je rondjes draait op de tonen van een kerstconcert. Beroemd is de jaarlijkse After-Work-Party op 12 december.

Walt Disney had het kunnen bedenken, maar het staat er al een paar honderd jaar: het barokke sprookjesslot Clemenswerth. Nóg wat feeërieker om te zien op 7 en 8 december tijdens ‘Kasteel in Zee van Lichtjes’. Flakkerende kaarsen en kerstlampjes verlichten de wereldberoemde tuinen en de kraampjes met kunst, decoraties en streekproducten. Op de achtergrond klinken zachtjes draaiorgels!

Münster en Münsterland

De Weihnachtsmarkt van Münster (25 november t/m 23 december) staat in heel Duitsland bekend als: moet je ooit in je leven gezien hebben. Stralend middelpunt is de glorieus verlichte Prinzipalmarkt met zijn oude gevels, die voor de gelegenheid wel van goud lijken. Overal in de oude straatjes en op pleinen ruikt het naar warme glühwein en geroosterde amandelen, want de stad heeft niet één, maar vijf onvergetelijke kerstmarkten.
kerstmarkt-lingen-emsland

Het wat kleinere Rheine bruist van de variatie tussen 7 en 22 december: lieve, vertederende kinderkoren, kerstliedjes klassiek en als rockbalad, nostalgische kerstlekkernijen en straattheater. Blije gezichten op de kade, bij de feestelijke intocht van Nikolaus per boot over de Ems, zondag 8 december. Die – op 20 km van Twente – verdacht veel op onze Sint lijkt! Zondag de 15de is koopzondag.

Zeker zo compleet is de ‘Winter van Dülmen’ (27 november t/m 15 december). Een ijsbaan voor ijspret (t/m 5 januari), schitterend verlichte winkelstraten, helemaal gratis parkeren op alle zaterdagen in de Adventstijd. Netjes bijgehouden op de gigantische, driedimensionale Adventskalender op de stadhuismuur; tot 24 december mag er elke week een luikje open: aftellen naar Kerst.

Een kerstmarkt onder de bomen: de Velener Waldweihnachtsmarkt. Op een landgoed, verlicht door 1 miljoen lampjes. Groot genoeg voor een Kerst-Spoorweg voor kinderen. Reken ook maar op een bezoekje van Nikolaus. Elk weekend van de advent geopend.

Het Osnabrücker Land

Al tijden beroemd als ‘mooiste kerstmarkt van het Noorden’: hartje Osnabrück (25 november t/m 22 december). Alles klopt hier: het historische decor van Raadhuis en Dom, de kerstliedjes van de reusachtige ‘speeldoos’ met levensgrote kerstfiguren. De antieke draaimolen – al bijna 100 jaar opgebouwd door dezelfde kermisfamilie – is eigenlijk een kostbaar museumstuk, maar je mag er prinsheerlijk een rondje in draaien!

De kerstmarkt voor het stadhuis van Georgsmarienhütte (6 t/m 9 december) is uiterst gemoedelijk en geliefd bij gezinnen, alleen al dankzij de schitterende sfeerverlichting op gevels en bomen. Een mooi, origineel cadeautje of sfeerbrenger voor in huis kopen, doe je hier. In Oesede moeten ze niks hebben van kitsch en ‘goedkoop plastic’, hier is alles authentiek, eerlijk handwerk, met veel geduld gemaakt. De ijsbaan gaat op 25 november al open.

Nog meer aanraders, even verderop in het Osnabrücker Land: 30 november-1 december Sterntalermarkt in kuuroord Bad Laer en 6-8 december Kerstmarkt Quakenbrück. Kerst vieren, compleet met de agrarische charme van het vruchtbare Artland: ezeltje rijden op de Artländer Ezelboerderij!

Bad Bentheim en Nordhorn, Grafschaft Bentheim

Het is niet helemaal eerlijk tegenover de ‘gewone’ locaties die dapper kerstsfeer proberen te creëren, maar Bentheim heeft natuurlijk ‘Het Kasteel’. In het weekend van 29 november – 1 december het winterse decor voor de bijzondere, artistieke kijk-koop-geniet-doe-markt ‘Winterzauber auf der Burg’. Pagodetenten in de kasteeltuin, met muziek, kunst, ambachtelijke creatieve producten, culinaire genoegens. Speciaal kinderprogramma: knutselen, bakken, toneelspelen.
Eigenlijk een kort voorproefje van de ‘gewone’, grootser opgezette kerstmarkt in de straten en op de kasteelberg van Bentheim, vrijdag 6 tot zondag 8 december. Met zoete wafels en kruidige Glühwein, zangkoren, kraampjes en de grappige loterij ‘Nikolausknobeln’ op zaterdagmiddag.

Hoogtepunten van de kerstmarkt van Nordhorn (dankzij de Vechte en de grachten ook wel ‘het Venetië van Noord-Duitsland’) is de Sinterklaasoptocht ‘Nikolausumzug’ op 5 december en de zondagen met ambachtslieden, de hele maand december.

Comments are closed.