Buitenwerkplekken wereldprimeur in Utrecht

Tijdens een feestelijke netwerkbijeenkomst op het Utrecht Science Park zijn de eerste Utrecht Science Cubes gepresenteerd. De bijzondere buitenwerkplekken zijn een creatie van topontwerper Mathis Heller van het Utrechtse Well Design en werden recent genomineerd voor de Accenture Innovation Award 2013. De opvallende kubussen markeren het nieuwe kantoor van het Utrecht Science Park aan de Heidelberglaan en zijn een initiatief van het Utrecht Science Park en het Utrecht Convention Bureau (onderdeel van Toerisme Utrecht).

science-park-werkplekken

Alvorens hij samen met directeur Floris de Gelder van het Utrecht Science Park en Monique Andre de la Porte van het Utrecht Convention Bureau de science cubes officieel in gebruik stelde, gaf ontwerper Heller een korte toelichting op zijn baanbrekende ontwerp: “met de kubussen wil ik een nieuwe functie toevoegen aan de buitenruimte, die voortaan in alle weersomstandigheden ook kan worden gebruikt als werkplek”.

Perspectief & verbinding

Dat laatste was voor het Utrecht Science Park de reden om de cubes als eerste te willen inzetten. “Doordat de kubussen op een draaischijf staan, ontstaat telkens een ander perspectief en dat sluit prima aan bij onze nieuwe organisatie die het wonen, werken en recreëren op het Utrecht Science Park in een ander perspectief wil plaatsen”, zegt marketeer Nicoline Meijer van het Utrecht Science Park.
“Daarnaast willen we de verbinding met de stad laten zien”, vult Michiel van der Schaaf van Toerisme Utrecht aan. “Om die reden staan de Domtoren, Nijntje en Rietveld als symbolen van Utrecht erop vermeld, en is rond het bureau in de kubus allerlei praktische informatie te vinden zoals de QR-code van de city guide app en gegevens over evenementen. Dat het om een Utrechts ontwerp gaat, onderstreept nog eens de leidende positie van Utrecht als centrale stad van kennis en cultuur.”

Workaway

De science cubes (die onder de naam ‘WorkaWay’ in de handel worden gebracht) blijken al na enkele dagen een ideale buitenwerkplek voor de flexwerker. De buitenruimte krijgt hiermee een extra functie, waarbij de eigentijdse vormgeving tevens zorgt voor de verhoging van de beeldkwaliteit van het gebied. De mogelijkheden van de prominente kubussen zijn legio: zo kunnen gebruikers met hun tablet e-mail lezen, werken of een gesprek voeren. De workaway brengt het werken letterlijk en figuurlijk naar buiten en is het ideale outdoor-kantoor voor vrije denkers, zzp-ers, wetenschappers, zakenlui, studenten en voor iedereen die af en toe de muren op zich af ziet komen.

Als onderdeel van een zichtbaarheidscampagne gaat een van de Utrecht Science Cubes komende maanden op tournee door Nederland, en zal op onverwachte momenten en plekken opduiken. De overige twee kubussen zijn doorlopend gratis als werkplek te gebruiken op de Utrechtse Heidelberglaan.

Comments are closed.