Airberlin zet een A330 op de weegschaal

Ongeveer 600 kilo, zoveel weegt de mobiele uitrusting van een langeafstandsvliegtuig Airbus A330-200. Omdat elke kilo minder aan boord brandstof bespaart en de CO2-uitstoot helpt te reduceren heeft airberlin in het kader van het eco-efficiëntie-programma een pilot-project uitgevoerd, waarbij alle voorwerpen die niet vast verankerd zijn uit een A330 werden verwijderd en vervolgens werden gewogen. Bij de missie clear out „Papa Charlie“, genoemd naar de laatste twee letters in de registratie van de Airbus A330, moest duidelijk worden welke objecten niet per se aan boord hoeven mee te vliegen om zo de milieu-balans van airberlin verder te optimaliseren. 

Bij de clear out "Papa Charlie" werd duidelijk welke objecten niet per se aan boord hoeven mee te vliegen om zo de milieu-balans van airberlin verder te optimaliseren.

Bij de clear out “Papa Charlie” werd duidelijk welke objecten niet per se aan boord hoeven mee te vliegen om zo de milieu-balans van airberlin verder te optimaliseren.

Mobiele voorwerpen wegen

38 medewerkers uit zes verschillende bereiken hielpen in de hangar van airberlin technik in Düsseldorf mee bij dit project en haalden in de loop van enkele uurtjes alle mobiele voorwerpen uit het langeafstandsvliegtuig zodat deze vervolgens konden worden gewogen en gedocumenteerd. Aansluitend beoordeelde een team van experts van airberlin of het object wellicht door een lichter alternatief zou kunnen worden vervangen. Een handboek bijvoorbeeld dat in digitale vorm reeds op de cockpitcomputers beschikbaar is, hoeft niet ook nog in papieren vorm te worden meegenomen.

In totaal bevonden zich aan boord van de D-ALPC 630 kilo losse objecten. Hiervan blijven 334 kilo aan boord, bij 160 kilo is een verdere controle door de experts noodzakelijk, voor 115 kilo wordt een lichter alternatief gezocht en 17 kilo konden direct van boord worden verwijderd. „Het project heeft laten zien dat airberlin op het gebied van eco-efficiënt vliegen reeds zeer goed bezig is, omdat er maar weinig overbodig materiaal gevonden werd. Toch was het de moeite meer dan waard en wordt de CO2-uitstoot per jaar en vliegtuig bij langeafstandsvluchten ongeveer met 8 ton resp. 2,5 ton brandstof gereduceerd“, aldus Christian Bodemann, Head of Cabin Maintenance airberlin technik en projectleider van de clear out. Een bijkomend positief effect van de clear out: Door de exacte analyse van de mobiele uitrusting konden meteen meerdere vervolgprojecten worden geïdentificeerd die airberlin nu in het kader van haar initiatief omtrent eco-efficiëntie verder zal nastreven.

Met een gemiddeld verbruik van 3,4 liter per 100 gevlogen passagierskilometer heeft de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland in 2012 een nieuwe record bereikt. In totaal heeft airberlin met alle maatregelen afgelopen jaar meer dan 100.000 ton CO2 bespaard. Dit is gelijk aan bijna 7.000 vluchten van München naar Palma de Mallorca. Voor haar inzet op het gebied van eco-efficiëntie is airberlin recentelijk nog in het kader van de Eco-Aviation Awards van het Amerikaanse vaktijdschrift Air Transport World onderscheiden als „Silver Eco-Airline of the Year“.

De video van de clear out vind je hier http://www.youtube.com/watch?v=b0E_acd-aTw&feature=youtu.be.

Comments are closed.