Kroatië verkozen tot #1 zeilbestemming 2013

Kroatië, de ideale zeilbestemming? Volgens vele Nederlanders wel. Maar liefst 718 eilanden, 389 kliffen en 78 rotsen vormen samen de ingrediënten voor de droom van elke watersporter. Met de ideaal verspreide eilanden – onderlinge afstanden van niet meer dan 10 nautische mijlen – is de Kroatische Adriatische zee ideaal voor een zeiltocht.

kroatie-zeilbestemming

Kroatië nummer 1

Het Groningse Zeiljachthuren.nl – aanbieder van zeilvakanties naar 150 bestemmingen – heeft een onderzoek laten uitvoeren door de Hanze Hogeschool Groningen. In totaal hebben 850 klanten van Zeiljachthuren.nl 25 vragen beantwoord over hun zeilervaring en -vakantie in 2013. Uit dit onderzoek is gebleken dat Kroatië de nummer 1 zeilbestemming was in 2013 bij zeilers, die via Zeiljachthuren.nl een zeilvakantie geboekt hebben.

Stijgende lijn

De havens in Kroatië zijn – in vergelijking met andere bestemmingen – niet de goedkoopste, maar uit het onderzoek blijkt dat de zeilers wel zeer te spreken zijn over de havens in Kroatië. De service en faciliteiten in de havens worden door de respondenten als zeer goed beoordeeld. Bovendien zijn er goede (en vaak voordelige) mogelijkheden om Kroatië te bereiken met de auto of het vliegtuig, hetgeen een zeilvakantie in Kroatië zeer betaalbaar maakt. De mooie natuur van de bestemming maakt het, volgens de respondenten, ook tot een zeer goede bestemming voor een zeilvakantie. Maar liefst 80% van de respondenten geeft aan, vrienden te adviseren om ook in Kroatië te gaan zeilen.

Igor Cupahin, de directeur van het Kroatisch Verkeersbureau in Nederland, ‘Ik ben zeer blij met dit onderzoek en de resultaten. We laten populaire bestemmingen zoals Italië, Turkije, Griekenland en Spanje achter ons op vele punten. Dit onderzoek benoemt ook de stijgende lijn in het aantal boekingen naar Kroatië, van 21% in 2012 naar 27% in 2013. Uiteraard zijn wij daar ook blij mee, het toont eens te meer aan dat Kroatië een geweldige bestemming is, ook voor zeilers.’

Populaire zeilbestemming

Het feit dat er meer dan 300 regattas plaatsvinden in Kroatië geeft de populariteit aan van het zeilen langs de 5.835 kilometer lange kustlijn. Als één van de rustigere zeeën, zonder grote golven en sterke zeestromingen en met diepten tot 1.330 meter, is de Adriatische zee met zijn aantrekkelijke kust en een uitzonderlijk helder zicht onderwater de ideale plaats om nautische dromen waar te maken.

Kroatische havens

De eerste jachthaven van Kroatië is in 1946 op het eiland Krk – in het noorden van Kroatië – geopend: Marina Punat. De haven is meerdere malen uitgeroepen tot beste haven in Kroatië. Marina Punat is één van de modernste havens met ligplaatsen, diverse onderhoudsmogelijkheden, een hotel, tennisbaan en 3 restaurants.

Sinds die eerste opening zijn er veel jachthavens gevolgd. Tegenwoordig heeft Kroatië 50 moderne jachthavens met ongeveer 16.000 aanmeer-plaatsen welke het hele jaar door bereikbaar zijn. De jachthavens liggen op goed beschutte locaties variërend van grote steden tot kleine eilandbaaien.

Comments are closed.