Hulppiet worden in het Zuiderzeemuseum

Pieten lopen door de straten van het buitenmuseum en de pakjesboot ligt in de Marker haven. Op zaterdag 23 en zondag 24 november wordt het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen weer omgetoverd tot het nationale Pietendorp. Meer dan 150 Pieten nemen bezit van de 140 huisjes en slaan er hun kamp op. Alle kinderen die Hulppiet willen worden, zijn ook dit jaar welkom om te helpen bij de voorbereidingen op de verjaardag van Sinterklaas. Het Pietendorp is van 10.00 tot 17.00 uur geopend en er is van alles te doen en te beleven.
pietendorp-zuiderzeemusuem

Eén groot feest

Bij aankomst is het al één groot feest. Welkomstpieten vermaken de kinderen als ze onverhoopt even moeten wachten om het nationale Pietendorp te betreden. Vrolijke Sinterklaasliedjes klinken vanuit het dorp en de Pietenfanfare is al van ver te horen. Eenmaal in het Pietendorp is er keuze uit maar liefst 53 verschillende Pietenactiviteiten.

Rabopieten

Het nationale Pietendorp wordt ook dit jaar gesponsord door Rabobank Westfriesland-Oost (WFO). Er zijn diverse activiteiten die goed passen bij de sponsor. Zo brengen de Geldtransportpieten munten van en naar de Rabobank Geldpiet die het geld van Sinterklaas beheert. De Rabobank hockeypieten zorgen voor de sportieve (peper)noot.

Chocoladeletterlingo

Er zijn dit jaar ook veel nieuwe activiteiten, zoals de Tobbepieten die ronddobberen in de grachten van het buitenmuseum. Bij Chocoladeletterlingo mogen kinderen allerlei Sinterklaaswoorden raden. Dit gebeurt natuurlijk niet met normale letters, maar met – de naam zegt het al – chocoladeletters. Pietentwister test de lenigheid van de Pieten en van iedereen die mee wil doen.

Eigenwijs

De Pieten hebben het erg druk, dus er gaat wel eens wat mis. Ze kunnen daarom wel wat hulp gebruiken van de kinderen in Nederland. De eigenwijze Wegwijspieten zijn op zoek naar de juiste route en denken allemaal de weg te weten, maar wijzen allemaal een andere kant op. En bij het vervoeren van zoveel pakjes valt er wel eens eentje in het water. Deze moeten er zo snel mogelijk weer uitgehengeld worden. Gelukkig houdt Hoofdpiet Amigo een oogje in het zeil en komt alles altijd op zijn pootjes terecht.

Jong en oud

Tijdens het Pietendorp is er niet alleen van alles te doen voor kinderen, maar ook zeker voor de ouders. Leer tijdens Pietendorp Spaans van Piet Caramba. Alleen wat er precies geleerd wordt, is nog niet duidelijk; het zou zomaar eens kunnen dat er een paar vreemde Spaanse woorden worden geleerd tijdens de les in het schooltje. Verder is er te zien hoe Sint Nicolaas historisch gevierd werd in zowel een arm als een rijk milieu. Het Pietendorp wordt op beide dagen feestelijk afgesloten door Pietenband ‘de Pietels’.

Tickets en route

Het nationale Pietendorp is te betreden via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg. Parkeren kan op het Enkhuizerzand (volg borden Sprookjesland) of bij het NS-station in Enkhuizen. Inwoners van Enkhuizen en omgeving wordt aangeraden om niet met de auto te komen. Kijk op www.pietendorp.nl voor alle actuele informatie over de bereikbaarheid en het online bestellen van toegangsbewijzen.

Comments are closed.