Sterrenchef Vanderhoven kookt op Château Maestricht

Op zondagmiddag 3 november zullen Wout van Buggenum van Café Sjiek en Danny Vanderhoven, sterren chef uit Lanaken, ieder hun interpretatie van konijn op Limburgse wijze koken tijdens Château Maestricht. Het geheel zal door Robin Berben van Café Sjiek van deskundig commentaar worden voorzien. De chefs zullen stap voor stap uitleggen hoe zij hun gerecht samenstellen en waarom ze juist voor hun bereidingswijze kiezen. De kookdemonstratie is voor iedere bezoeker van Château Maestricht vrij toegankelijk en het resultaat van beider inspanning kan door de bezoekers na afloop worden geproefd.

Café Sjiek

Café Sjiek is een icoon in de Maastrichtse gastronomie. Het eetcafé dat sinds 1982 bestaat heeft zich ontwikkeld tot pleitbezorger van traditionele Limburgse gerechten. Op de kaart staan klassiekers als zuurvlees, ‘choucroute’, mossel kroketten, jambon persille. Stuk voor stuk gerechten die voortkomen uit de rijke Limburgse volkskeuken. Danny Vanderhoven uit Lanaken (B) is autodidact en begon zijn carrière bij restaurants als La Butte aux Bois, Vivendum en Bij Bellings. De eigenwijze Danny gaat voor pure opbouwende smaken en creëert zo vernieuwende gerechten op basis van klassiekers. Het belooft een mooi confrontatie te worden tussen traditie en vernieuwing.

De beide heren hebben er zin in.

Een klassieker als konijn moet voor mij alle vier de smaken zoet, zuur, zout en bitter hebben. Dus ook het zuur van de azijn moet te proeven zijn

aldus Robin Berben. “Ik voeg daar iets aan toe”, vertelt Danny Vanderhoven, “umami is voor mij belangrijk en dat vind ik in het zilte van de zee”. Danny zal zijn konijn maken als een soort ‘surf & turf’, waarbij konijn wordt gecombineerd met kreeft. Een onverwachte combinatie. “Maar ook de uien en de pruimen, basisingrediënt in de versie van Sjiek, zullen bij mij terugkomen”. Het belooft een spannende middag te worden in Maastricht.

Comments are closed.