Geniet van een warme winter op Malta

Het mooie najaar smaakt naar meer, maar het is slechts een kwestie van tijd voor het weer in Nederland echt omslaat. Voor diegenen die de zon nog niet vaarwel willen zeggen, is een reisje naar Malta in het najaar een aanrader.
winter-malta

Aangename winters

De Maltese winters zijn zeer aangenaam, in tegenstelling tot de sombere winters in Noord Europa. De milde temperaturen creëren de perfecte omstandigheden voor een actievere vakantie. De winters in Malta zijn kort en niet koud. Met temperaturen die zelden onder de tien graden komen en een zon die zelfs tijdens de winter nog vijf tot zes uur per dag schijnt, is Malta het hele jaar door een uitstekende bestemming.

Actief najaar

De winters in Malta zijn perfect voor buiten sporten, omdat de temperaturen zacht zijn en de neerslag beperkt. Bergbeklimmen en abseilen zijn populaire activiteiten in Malta gedurende het winterseizoen. De ruwe kustlijn biedt fantastische klifrotsen die ideaal zijn voor klimmen en abseilen. Ook wandel- en fietstochten over het platteland of langs de Dingli kliffen, Manikata en Bidnija bieden de perfecte gelegenheid om van de Maltese landschappen te genieten. Op Gozo is een wandeling naar Dwejra Bay zeker de moeite waard, de Azure Window biedt een fantastisch uitzicht over de Middellandse Zee. Een nieuwe activiteit is ‘geocaching’, enthousiaste schatzoekers kunnen met behulp van GPS en coördinaten op avontuur. Malta heeft meer dan 200 plaatsen met verborgen schatten.

Winterfeesten

De winter is het culturele seizoen bij uitstek op Malta. De evenementen agenda barst gedurende de winter uit zijn voegen. Voorbeelden hiervan zijn Republic Day, het Valletta International Baroque Festival en Carnaval. Kerstmis wordt in overwegend Katholiek Malta groots gevierd. De kans op sneeuw is vrijwel nihil, maar hier lijdt de kerstsfeer zeker niet onder. De straten worden omgetoverd tot prachtig versierde en sfeervolle decorstukken, de levende kribbe op Gozo is hier een goed voorbeeld van.

Culinaire winter

De culinaire winter van Malta is gevuld met warme streekgerechten. Door de invloed van de zee wordt gedurende het hele jaar veel vis gegeten, in het najaar worden deze gerechten gemaakt van lampuki. Lampuki is de Maltese naam voor de Dorado, deze vis trekt in het najaar langs de kust van de Maltese eilanden. Op koudere winteravonden wordt er minestra gegeten, een dikke goudkleurige groentesoep geserveerd met Maltees brood en olie. Tijdens de Kerst maken de Maltesers traditionele desserts zoals qaghaq tal-ghasel (deegringen met honing) en cassata (cake met ricotta en marsepein). Pastizzi is een bekende Maltese snack, op frissere dagen worden ze vaak gegeten bij een heerlijke kop sterke koffie of een lekkere Maltese wijn.

Comments are closed.