De herfst op zijn best in Juragebergte

Wie authentiek en innig wil genieten van het gebergte, kan het niet beter treffen dan in de Jura. Geen plaats voor bekakte schijn, wel echtheid en oprechtheid. Ongerepte plateaus, puntige kammen, geheime kloven, … Dit gebergte leeft en ademt. Het laat zich proeven en respecteren.
jura-gebergte

Plooi in oosten Frankrijk

Het Juragebergte is een gebied van zowat 300 x 70 km met een plooiingsreliëf in het oosten van Frankrijk, tussen Besançon in het noorden en Bourg-en-Bresse in het zuiden, tegen Zwitserland aan. In het Keltisch verwijst “Jura” naar “land van bossen”. En ja, het is één groot bosland.
De herfst is een ideaal moment om kennis te maken met bergwandelen. Wie ervan geproefd heeft, komt terug. En wie avontuurlijker aangelegd is, kan hier zijn grenzen aftasten.

Skistation van Haut-Jura

Vlak bij Les Rousses, het skistation van Haut-Jura, ligt in een prachtig natuurlijke decor, goudkleurig bebakend, een oriëntatieparcours met elektronische chronometrering. Het is een speels en sportief avontuur, van het ene naar het andere baken, ideaal voor een veilige ontdekking van het lokale territorium.

Zo’n 30 km westelijk van Les Rousses, in het dorpje Grande-Rivière, ligt de Ferme de Marguerite met enkele comfortabele gîtes in een oude pachthoeve in de bergen. Vlakbij ligt het Lac de l’Abbaye, oorspronkelijk een gletsjermeer.
wandelen-jura-meer

Meer naar het noorden, in het kanton Morteau (ja, die overheerlijke worst komt inderdaad van hier), ligt de Saut du Doubs: een waterval van 27 meter die beide zijden steeds verder doet afkalven.

Grande Traversée du Jura

De Grande Traversée du Jura is een tocht die je te voet of met de mountainbike doet, en ‘s winters op ski’s of op sneeuwschoenen. Je ploetert over de bewegwijzerde paden vanuit Mouthe, zuidelijk van Besançon, tot Giron ten westen van Genève. Sinds juni start er bij Crosey-le-Petit, ten zuiden van Montbeliard, een nieuwe GTJ voor ruiters naar Arbigneu bij Annecy. Het leidt je door de wijnstreek van de Jura. Het is een lange tocht langs de Zwitserse grens.

Vlakbij Mouthe, op het dorpsplein van Remoray, ligt de Gîte de la Réserve, een veilige pleisterplaats achter eeuwenoude muren. Een steenworp verder ligt het Lac de Remoray en zijn natuurgebied.

Verder naar het zuiden ligt de Bugey, de streek met de uitgestrekte esplanades van het Plateau du Retord. Dit plateau op een hoogte van 1200 meter biedt een opeenvolging van weiden en bossen, doorsneden door ontelbare bewegwijzerde paden. Ga er op zoek naar de stevige en hoogst gelegen bergkapel van het bisdom. Perfect om een ogenblikje op adem te komen. www.valromey-retord.fr

Hoe kom je er

Vanuit Amsterdam, 893 km met de auto, 7u met de Thalys/TGV via Parijs.
Vliegtuig: vlucht naar Genève, dan 50 km.

Comments are closed.