Interview met een airberlin fuel coach

Klaus Wehrmann is gezagvoerder bij de Boeing 737-vloot en vliegt al tien jaar voor airberlin. Sinds 2012 geeft hij als vrijwillige fuel coach zijn kennis op het gebied van brandstofbesparend vliegen door aan andere piloten.

Meneer Wehrmann, u bent een van de eerste fuel coaches bij airberlin. Waarom heeft u besloten om aan de bijscholing deel te nemen?

De reductie van het brandstofverbruik en de hieraan verbonden verlaging van 
CO2-emissies komt ons allen ten goede: Het milieu wordt minder belast, fossiele brandstoffen worden ontzien en natuurlijk brengt het geheel ook financiële besparingen voor de luchtvaartmaatschappij met zich mee. Voor piloten zijn er verschillende mogelijkheden om brandstof te besparen en hieraan zou ik graag een bijdrage willen leveren. Omdat het programma vrijwillig is, zijn alle deelnemers erg gemotiveerd en bovendien heb ik vastgesteld dat ook piloten die tot dusverre niet aan het programma hebben deelgenomen, inmiddels erg geïnteresseerd zijn.

Hoe kan bij het vliegen brandstof worden bespaard?

Piloten hebben vele mogelijkheden om vóór en tijdens de vlucht evenals na de landing brandstof te besparen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld vóór de start op de luchthaven grondstroom inzetten in plaats van gebruik te maken van de hulpturbine die zich aan de achterkant bevindt en die het vliegtuig anders bij uitgezette motoren van elektriciteit voorziet. En aan het einde van de vlucht is indien mogelijk gelijkmatig dalen de beste methode om het brandstofverbruik te reduceren. Een verder besparingspotentieel is bijvoorbeeld de single engine taxi, waarbij het vliegtuig van de landingsbaan tot aan 
de gate met slechts één draaiende motor rolt. Ook al is het besparingseffect van de maatregelen bij een afzonderlijke vlucht soms maar gering, alle vluchten samen echter zorgen voor aanzienlijke besparingen.

Als piloot moet u zich met zeer veel dingen tegelijkertijd bezighouden. 
Is brandstofbesparend vliegen dan geen extra belasting?

Nee, helemaal niet. Het gaat er juist om de dagelijkse handelingen in de cockpit adequaat aan te passen. Omdat de techniek zich steeds weer verder ontwikkelt, hebben piloten toch al continu trainingen en zijn zij het dus gewend om zich op nieuwe procedures in te stellen. Dus zullen ook de onderdelen met betrekking tot brandstofbesparend vliegen snel routine worden.

Achtergrond

In 2012 heeft airberlin 60 piloten tot fuel coaches opgeleid die hun kennis tijdens fuel efficiency flights aan ongeveer 280 piloten hebben doorgegeven. Thans biedt airberlin alle piloten opnieuw de mogelijkheid om aan een vrijwillige fuel efficiency training deel te nemen. Na een online-scholing betreffende de theoretische grondbeginselen kunnen de procedures vervolgens samen met een fuel coach tijdens een fuel efficiency flight in praktijk worden gebracht. Hierbij gaat het er echter absoluut niet om, om minder 
te tanken, maar uitsluitend om van de getankte brandstof minder te verbruiken. 
De fuel coaches zijn een belangrijk bestanddeel van het programma eco-efficiënt vliegen van airberlin. Met een gemiddeld verbruik van 3,4 liter per 100 gevlogen passagierskilometer heeft de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland reeds in 2012 een nieuwe record bereikt

Comments are closed.