Kunstenaarsduo wint prestigieuze Europese kunstprijs

Gisteren tijdens de opening van de biënnale JCE in Parijs won het jonge kunstenaarsduo Frank Blommestijn en Michiel van der Werf een JCE Award. Een internationale jury koos hun film ‘Things that may not really be there’ als een van de drie winnende inzendingen. De JCE biedt jong talent een internationaal podium en stimuleert Europese uitwisseling. Museumdirecteur Stijn Huijts selecteerde de Nederlandse deelnemers aan de biënnale. De JCE tentoonstelling zal na Parijs te zien zijn in de zes deelnemende Europese landen en zal als eerste Maastricht aandoen.

Jeune Création Européenne (JCE)

De Jeune Création Européenne Biennale is opgericht in 2000 en stimuleert de jonge, artistieke kunstpraktijk in Europa door nieuwe talenten een internationaal podium te bieden en de artistieke uitwisseling binnen de Europese gemeenschap te bevorderen. De JCE tentoonstelling is van 16 oktober t/m 6 november te zien in Le Beffroi in Montrouge (Parijs) en reist daarna gedurende twee jaar langs de andere deelnemende landen: Nederland, Duitsland, Litouwen, Hongarije, Italië, Spanje en Portugal. Het Bonnefantenmuseum organiseert de tentoonstelling in Nederland vanaf 28 november, op een nader bekend te maken locatie, in Maastricht. Naast het winnende duo selecteerde Stijn Huijts ook de andere Nederlandse deelnemers, de jonge talentvolle kunstenaars: Bob Eikelboom, Jeroen Elsen, Jenny Lindblom, Lia Mast en Sanne Vaassen.

JCE Award

De JCE Award bestaat uit een geldprijs van 2000 euro en een solotentoonstelling in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Een elfkoppige internationale jury koos uit de 48 deelnemende kunstenaars drie winnaars: Kristof Krisztián uit Hongarije, Ciurana Gel Adrià uit Spanje en Frank Blommestijn & Michiel van der Werf uit Nederland.

De winnende film van Blommestijn & Van der Werf ‘Things that may not really be here’ toont een aantal scenes uit bekende Hollywoodfilms. De kunstenaars spelen verkleed als bekende acteurs zoals Tom Cruise en Julia Roberts scenes na uit de films. De film werd al eerder dit jaar bekroond met prijzen als de TENT Award Publieksprijs 2013 en de M2LIVE Filmprijs tijdens het M2LIVE festival 2013 in het Bonnefantenmuseum.

Comments are closed.