Ierland, de bakermat van Halloween

Voor een authentiek Halloween feest is Ierland het land bij uitstek. Hier liggen de roots van Halloween, waarvan de prachtige oude tradities en gebruiken teruggaan tot de tijd van de Kelten. Vier Halloween in Derry-Londonderry, ga naar het Dracula festival en geniet van pompoen tijdens het Virginia Pumpkin Festival.

Tradities

Het is merkwaardig hoe de Ieren hun tradities in stand houden, zo ook met Halloween. Het is wel bekend dat op 31 oktober kinderen van deur tot deur gaan met verlichte pompoenen, om snoep te vragen door ‘trick or treat’ te roepen. In de Keltische kalender was die laatste dag van oktober de oudejaarsavond. De oogst was binnen en er was dus tijd voor een vrije dag. Tijdens het Keltische Nieuwjaar, Samhain genoemd, kwamen de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar weer tot leven met de bedoeling een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Vandaar al die griezel met Halloween, vandaar de geesten en spoken, de monsters, vleermuizen, vampiers, de nacht en het vuur. Maar de Ieren laten zich niet kennen, ze verdrijven de boze geesten met vuurwerk en muziek, met dans en verkleedpartijen, met optochten en festivals en vooral met veel ‘craic’. Bezoek Ierland met Halloween om het engste feest van het jaar mee te maken.

Halloween, van noord tot zuid, van oost tot west

Halloween wordt in alle regio’s van Ierland gevierd. Vanaf eind oktober tot begin november staat Ierland op zijn kop en wordt het echt Ierse Halloween feest gevierd.

In Dublin vind van 25 tot 27 oktober het Bram Stoker Festival plaats. Bram Stoker is bekend van het boek en de film ‘Dracula’. Het festival is een mix van verhalen uit het Victoriaanse Dublin en van Halloween met zijn schrikbarende vampieren die de straten onveilig maken. Niet eng genoeg? Beleef een avondje straattheater-met-vampiers in Dublin Castle of maak een wandeling langs de meest ijzingwekkende geheime plaatsen van de Ierse hoofdstad.

Een van de grootste Halloweenfeesten vindt plaats in Derry-Londonderry. Het Banks of the Foyle Halloween Carnival, vindt van 29 oktober tot 3 november plaats in de City of Culture 2013 stad, Derry. Iedereen loopt er in Halloweenkostuums en dat maakt de sfeer nog intenser. Er is een fantastisch ‘tricks and treats’-programma met enge schatjachten, thriller dansgroepen, een bijzonder circus en zelfs een catwalk van griezelige couture. Kortom een evenement voor jong en oud en dus ideaal voor een short break tijdens de herfstvakantie.

Pompoen liefhebber? Bezoek het Virginia Pumpkin Festival, van 25-28 oktober in het Graafschap Cavan. Hier worden reuzenpompoenen uitgesneden en er is een gigantisch verkleedfeest dat zijn hoogtepunt bereikt tijdens een spectaculaire carnavalsoptocht.

2013 staat in het teken van ‘The Gathering’, een uniek feestjaar waarin Ierland mensen met Ierse roots of die een band hebben met Ierland uitnodigt om hun ‘homeland’ te bezoeken. Halloween fan? Dan is oktober de maand voor een reis naar Ierland!

Comments are closed.