Nieuwe aanwinst collectie Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum heeft een 17e-eeuws schilderij verworven van de in Maastricht geboren kunstschilder Henri de Fromantiou (1633/34-1700). Het ´Stilleven met dode haan en haas´ is voorzien van de initialen van de kunstenaar en is een belangrijke toevoeging aan de verzameling 17e-eeuwse schilderkunst, én aan de Limburgse kunstgeschiedenis die het Bonnefantenmuseum voor het voetlicht wil plaatsen. Museumdirecteur Stijn Huijts kocht het stilleven afgelopen zaterdag bij veilinghuis Lempertz in Berlijn.
jachtstilleven

Jachtstilleven

De nieuwe aanwinst is een zogenaamd Jachtstilleven. De buit van de jacht, een haas en een haan, hangen aan een haak boven een marmeren tafel die typisch is voor Henri de Fromantiou. Bijzonder is dat het schilderij voorzien is van de initialen van de kunstenaar: HDF. Jachtstillevens maken een belangrijk deel uit van het nu bekende oeuvre van de kunstenaar. In totaal zijn er slechts ca. 40 schilderijen van hem bekend, vooral jacht- en bloemstillevens.

Henri de Fromantiou

Henri de Fromantiou is een van de weinige kunstenaars met Limburgse roots die het in de 17e eeuw tot een internationale carrière zouden brengen. De schilder werd in 1633 of 1634 in Maastricht geboren en kreeg al als jongeling opdrachten van het Hollandse hof in Den Haag. Daar trok hij de aandacht van Frederik Wilhelm I de Grote, keurvorst van Brandenburg in het huidige oosten van Duitsland. Als hofschilder van de keurvorst voerde De Fromantiou diplomatieke missies uit, restaureerde en verzamelde schilderijen voor de vorst. De schilder bewoog zich in de hoogste maatschappelijke kringen en genoot groot aanzien. Hij overleed omstreeks het jaar 1700 in Potsdam, in het hart van Brandenburg.

Fromantiou in collectie Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum bezat al twee schilderijen van de Maastrichtse hofschilder. Beide zijn tot stand gekomen toen de schilder pas in dienst was van de ‘Grote Keurvorst’. De nieuwe aanwinst plaatst deze andere twee stukken prachtig in perspectief, omdat de schildertrant heel wat losser en schetsmatiger is dan de twee eerdere werken. Of het een laat werk is van de kunstenaar zal verder onderzoek in het Bonnefantenmuseum moeten uitwijzen. De nieuwe aanwinst is vanaf december in het museum te zien. In 2015 organiseert het Bonnefantenmuseum een overzichtstentoonsteling over Henri de Fromantiou en zijn directe omgeving.

Comments are closed.