Glad door de lucht met airberlin

Helemaal glad door de lucht: airberlin ontwikkelt als eerste luchtvaartmaatschappij nieuwe software voor een aerodynamische optimalisatie.

airberlin-aerodynamic-optimisation

Nieuwe tool

airberlin heeft in het kader van haar programma omtrent eco-efficiëntie een nieuwe tool ontwikkeld voor de optimalisatie van de luchtstroom. Een dergelijke software was tot nog toe niet verkrijgbaar en kan dus zeer zeker worden beschouwd als een innovatie die eens te meer de pioniersrol van airberlin op het gebied van brandstof-efficiëntie onderbouwt. Kleine oneffenheden, ruwe lak of een minimale spleet tussen de kleppen van het landingsgestel. Elke kleine oneffenheid op de romp van het vliegtuig heeft gevolgen voor de aerodynamica en leidt tot een grotere luchtweerstand. En dat op zijn beurt betekent een hoger brandstofverbruik.

De nieuwe tool van airberlin leidt vliegtuigmecaniciens door een gestandaardiseerde inspectie van het complete vliegtuig en helpt hen bij het meten en classificeren van gebreken aan het oppervlak. Hierbij berekent de software de hoeveelheid extra brandstof die door de verhoogde luchtweerstand wordt verbruikt. Vervolgens wordt er een prioriteitenlijst opgesteld voor de onderhoudsschema’s van de afzonderlijke vliegtuigen, zodat de fouten bij het volgende onderhoud kunnen worden verholpen. Stukjes losse lak van 150 keer 50 centimeter zorgen per jaar bijvoorbeeld voor een extra brandstofverbruik dat gelijk is aan twee vluchten van Berlijn naar Düsseldorf. En is de afdichting aan de bewegende kleppen van het landingsgestel niet vlak, dan leidt dit tot een extra brandstofverbruik dat kan worden vergeleken met een vlucht van Neurenberg naar Dresden. Dankzij de nieuwe tool bespaart airberlin voortaan deze extra brandstof.

In 2012 hebben wij reeds met slechts 3,4 liter per 100 gevlogen passagierkilometer een record gevestigd. Dit kan volgens ons echter nog beter en daarom zoeken wij continu nieuwe potentiëlen om te besparen. De nieuwe tool helpt ons om steeds dichter bij onze target van drie liter te komen

aldus Felix Genze, Vice President Performance Improvement bij airberlin.

Tot nu toe heeft airberlin bij 15 vliegtuigen met de nieuwe software eventuele oneffenheden op het oppervlak opgemeten. Deze controle zal geleidelijk bij de complete vloot van airberlin worden uitgevoerd en vervolgens regelmatig worden herhaald.

Comments are closed.