Weekend van de Wetenschap trekt 110.000 bezoekers

Afgelopen zaterdag en zondag was de tweede editie van Weekend van de Wetenschap. 110.000 mensen, 10% meer dan vorig jaar, bezochten de ruim honderdvijftig bedrijven, instellingen en musea die meededen aan het wetenschapsfestival

Populaire activiteiten

• De Europese ruimtevaartorganisatie ESA (ESTEC in Noordwijk) hield op zondag 6 oktober de jaarlijkse open dag. Mensen konden ESA-astronauten ontmoeten zoals André Kuipers en echte satellieten en ruimtevaartuigen bekijken.
• Het Rijksinnovatielab (Den Haag) opende voor de eerste keer zijn deuren voor het publiek. In het Rijksinnovatielab delen alle ministeries hun kennis op het gebied van innovatie, research & development en security. De bezoekers konden daar onder andere snuffeldeuren zien die wapens en drugs detecteren.
• In het Universiteitsmuseum Utrecht werden rondleidingen in het depot gegeven. Iedereen vanaf acht jaar met een beetje sterke zenuwen kon daar een indrukwekkend walvisskelet, oude tandartsstoelen, fantoomkoeien en een vogelbekdier bewonderen.
• Het Onderzoeksinstituut Psychologie (Amsterdam) werkt normaal achter gesloten deuren. Tijdens het weekend organiseren ze rondleidingen en lezingen in de labs van dit grootste psychologische onderzoeksinstituut van Nederland. De volgende thema’s komen aan bod: hoe kunnen we emotioneel geheugen wissen (denk bijvoorbeeld aan de angst voor spinnen), wat zijn technieken om alcoholverslaving te verminderen en wat is de rol van stereotypen bij de waarneming van emoties. Waar mogelijk kan de bezoeker ook proefpersoon zijn.
• Bij NEMO (Amsterdam) kon de jeugd meedoen aan de workshop ‘Metaaldetector’. Inhakend op het thema ‘Schatkamers’ kregen bezoekers uitleg over hoe een metaaldetector werkt.


Er deden nog veel meer mooie namen mee aan Weekend van de Wetenschap, zoals: InnoSportLab Thialf, SRON, NIZO food research, NS Stations en verschillende universiteiten. Een van de activiteiten van de Universiteit Utrecht kreeg dit jaar extra veel aandacht dankzij live-opnames van een uitzending van Hoe?Zo! Radio die 40.000 luisteraars trok.

Weekend van de Wetenschap gaat verder

Wie nog geen genoeg heeft van Weekend van de Wetenschap kan kijken naar twee tweeluiken op documentairekanaal Holland Doc 24. Beide BBC-tweeluiken zijn een mengeling van wetenschap, geschiedenis en filosofie. De afleveringen Everything and Nothing en Order and Disorder worden gepresenteerd door de natuurkundige Jim Al-Khalili. Bejubeld in de Britse pers, en nog niet eerder in Nederland uitgezonden. Uitzending: vanaf 7 oktober, iedere maandag om 20.25 uur.

Comments are closed.